Ало-измамниците вече звънели във Варна от съседни държави

Поредна среща на представители на ОДМВР – Варна с възрастни граждани се проведе във връзка с информационната кампания за телефонните измами:

На 12 октомври , в рамките на информационната кампания на ОДМВР – Варна, която има за цел ограничаване на телефонните измами и запознаване на населението с възможните рискове, се проведе поредна среща с възрастни граждани. Домакини този път бяха дамите от пенсионерски клуб „Васил Левски“ в едноименния квартал.
На срещата присъстваха началникът на Второ РУ на МВР – главен инспектор Чавдар Нанков, началникът на група „Противодействие на престъпления против собствеността“ на отдел „Криманална полиция“ – старши инспектор Живко Костадинов и други служители на ОДМВР – Варна.
Инициативата се реализира с изключителното съдействие на Община Варна и с подкрепата на Община Аксаково, Община Провадия, Община Ветрино, Община Дългопол, Община Девня, Община Суворово, Община Вълчи дол, Община Белослав, Община Аврен, Община Долни Чифлик, Община Бяла.
Всички присъстващи получиха информационните брошури, изготвени със специалната подкрепа на Община Варна, описващи основните рискове, сценарии на измами по телефона и основни съвети към гражданите. Получиха и стикери, като бяха призовани да ги залепят върху телефона вкъщи или вблизост до него, така че при позвъняване на стационарния телефон да не забравят опасността от това да станат жертва на телефонна измама или на опит за такава.
На срещата възрастните хора получиха уверението на полицейските служители, че при подобен род престъпления, всички те са в безопасност в своите домове.
Старши инспектор Живко Костадинов разясни на всички, че в над 90% от случаите измамниците не се намират във Варна, а в последните месеци дори звънят от съседни държави. Той увери присъстващите, че без значение от това колко е убедителен гласът в телефонната слушалка, колко са плашещи думите му и колко е добър сценарият, те не могат да пострадат при подобен род обаждания и измами. Призова всички да не се доверяват.
Главен инспектор Нанков бе категоричен, че на всеки сигнал за телефонна измама или опит за извършване на такъв, се реагира незабавно и призова гражданите да сигнализират за всеки случай. Той обърна внимание на това, че тази кампания е продължение на редица действия предприемани в годините назад и има за цел да се обхване възможно най-голяма част от местното население.
Разказани бяха основните сценарии за телефонни измами и се посочиха възможностите за реакция от страна на жертвите.
СПОДЕЛИ НОВИНАТА!