Кметът на Варна Иван Портних проговори за наводненията! Проблемът ще се реши през…….

Генералното решение на проблема с наводняването на Варна при обилни валежи може да стане факт през 2019 година с реализирането на мащабни проекти за около 200 млн. лв. Това съобщи в предаването „Зала Пленарна“ на Дарик Варна кметът Иван Портних.

Освен че е стара, канализацията в града не е пригодена да поема толкова големи количества валежи, обясни той. В момента се готви документация и се възлагат анализи за европейско финансиране по сектор „ВиК“ за около 200 млн. лв., с които Варна да реши проблемите с канализацията си. Една от причините за наводненията след обилни валежи е това, че битовата и дъждовната канализация са слети в много части на града. Наложително е те да бъдат разделени, за да се предотвратят бъдещи големи наводнения.

Портних изрази надежда, че европарите ще бъдат отпуснати и с тяхна помощ проблемът с варненската канализация ще бъде решен. Предстои продължението на колектора „Битоля – Пирин“, който ще пресече дъждовните води, слизащи към ниската част на града, както и с разделяне на битовата от дъждовната канализация в ниската част на „Одесос“. Всеки от двата етапа е на стойност около 30 млн. лв.

Дотогава е създадена организация в проблемните зони на града да дежурят аварийни екипи. Ситуацията ще се подобри и след ремонта на булевардите „Цар Освободител“ и „Приморски“, където ще се разшири дъждоприемната канализация, увери кметът. Активно се работи и по двата охранителни канала в „Аспарухово“.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!