Начало » Общност » 10 интересни факта за град Варна

10 интересни факта за град Варна

Винаги е добра идея да потърсиш полезна информация за мястото, което планираш да посетиш. Ако следващата ти спирка е Варна и си мислиш, че там ще откриеш само плажове и барове… Помисли отново! Морската столица на България е доказвала много пъти, че е нещо повече от поредния курорт. Ето и нашият топ 10 на интересни факти за Варна, които със сигурност не знаеш (но ще те впечатлят)!

1/ Златното съкровище от Варненския некропол е най-старото в света

Златно съкровище, Варненски археологически музей

Знаеш ли, че Златното съкровище е датирано около V хилядолетие пр. Хр.? Български археолози откриват мястото съвсем случайно през 70-те години на миналия век и то се превръща в една от ключовите находки в страната!

 

Можеш да ги видиш изложени в Археологическия музей във Варна, както и в Националния исторически музей в София. Експозицията е пътувала и до САЩ и Япония поради големия международен интерес.

Интересен факт: В гробно място 43 археолозите откриват останките на високопоставен мъж, по всяка вероятност водач. Край него е положено най-голямото количество злато, откривано в гробница от този период. Мъжът е бил изпратен в отвърдното със скиптър, който е символ на висок ранг и духовна сила.

 

2/ Варненската морска градина е най-големият подобен парк на Балканите и е обявена за произведение на парковото изкуство

Морската градина във Варна

Морската градина е една от големите забележителности на Варна и се посещава от милиони всяка година. Местните я предпочитат като място за разходка, раздумка, спорт и културни занимания. За туристите тя е и част от маршрут, изпълнен със забележителности – Природонаучният музей, Зоологическата градина, Делфинариума, Аквариума и Военноморския музей.

Друга забележителност на територията на парка е Алеята на Възраждането, където можеш да видиш паметници на видни деятели от Възрожденския период – Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов и други.

 

3/ Римските терми във Варна са четвъртият по големина подобен комплекс в Европа

Римски терми, Варна

Четвърти по големина в Еропа и първи на Балканите! Те са построени през II в. и са били ползвани за около 100 години. Баните са били обществено място, където местните са се събирали да поговорят за живота в града. В днешно време, комплексът е отворен за посещения и всеки може да се разходи из останките на древни съблекални, басейни и „фитнес“ зали. Там можеш да видиш и внушителна подземна отоплителна система, наречена хипокауст.

 

Интересен факт: Древна Варна е била първо селище на Траките, след това гръцка колония и накрая е станала част от Римската импреия.

 

4/ Международният балетен конкурс във Варна е най-старото и най-престижното балетно съревнование в света

Балетна олимпиада във Варна

Балетна олимпиада във Варна, източник: nycdancestuff.wordpress.com

Балетната олимпиада е била основана през 1964 г. и се състои два пъти всяка година. Тя е първият професионален балетен конкурс в света и много от известните имена в спорта са започнали именно от нея.

5/ Варненският делфинариум е единствената подобна атракция на Балканите

Варненският делфинариум

Делфинариумът отваря врати през 1984 г. и бързо се превръща във важна опорна точка на туризма в региона. Основната атракция са шоутата с делфини, които и до днес очароват малки и големи. 40-минутното забавление е чудесен начин да прекарате време в компанията на милите животни, които си играят и правят трикове – дори хвърлят топка към публиката. Сградата на Делфинариума също е интересна забележителност сама по себе си, със своята футуристична визия със стъкло и алуминий.

Можеш да купиш билети онлайн, за да спестиш от цената (тя варира в зависимост от сезона).

Интересен факт: Можеш да се насладиш на делфините и от кафето в сградата!

 

6/ Музеят на медицината във Варна е единственият по рода си на Балканите

Музея на медицината във Варна

Музеят на медицината е уникално място, на което можеш да проследиш развитието на българската медицина от Античността до Ренесанса, както и промените в лечението, които настъпили след Освобождението.

В трите зали ще откриеш кости и черепи на местни жители от V-ото хилядолетие пр. Хр., традиционни лекарства, практики, лечения и уреди, използвани от лекарите в България.

Колекцията от медицински книги, модели от лекарски кабинети и старинна аптека са също част от интересните експонати!

 

7/ Варненският Дворец на културата има „близнак“ в Нигерия, който е 4 пъти по-голям от българския оригинал

Дворец на културата, Варна

Дворецът на културата е важна забележителност и една от емблемите на Варна от 1968 година насам. Той представлява мултифункционален комплекс за спортни, културни и политически събития. Разполага с шест зали, както и центрове за релакс и фитнес, прес-център и модерна шопинг зона.

 

8/ Музеят на куклите е единственият по рода си на Балканите

Музей на куклите, Варна

Той е създаден през 1985 г. от Велико Бърнев и се намира точно до Кукления театър. Музеят разполага с над 140 експоната от постановки, провели се между 1952 г. и 1995 г.

 

Това, което ги прави наистина уникални, е възможността да бъдат оперирани чрез сложна механика. Колекцията включва японски кукли, кукли-ръкавици, маски и други.

 

9/ Аспаруховият мост е един от най-големите на Балканите

Аспаруховият мост във Варна

 

Мостът свързва квартал Аспарухово с останалата част на града. Той е дълъг почти 2 км. и може да издържи на трафик до 10 000 превозни средства на ден. Мостът е една от емблемите на града и изглежда величествено през нощта.

 

10/ Варна е мястото, на което приключва последният кръстоносен поход

Смъртта на Крал Владислав

Битката при Варна се състои на 10 ноември 1444 г. Също така е известна и като „битката на народите“, тъй като в нея участват различни европейски народи.

Тя е последният опит на християнска Европа да отблъсне Османската империя от Балканите. От едната страна е обединената европейска армия, водена от полско-унгарския владетел Крал Владислав Варненчик и трансилванския Янош Хунияди. От другата страна са еничарите и спахиите на Султан Мурад II. Резултатът от битката е османска победа, след която Балканите стават част от Османската империя за близо 5 века.

Сега познаваш Варна доста по-добре и имаш 10 нови причини да я посетиш скоро! Все пак, тя не е само морски курорт, но е и исторически, културен и духовен център на региона, който процъфтява и днес!

 
banner
banner
Budnavarna