Вандали изтръгнаха къщичка за книги в Девня

Инициативата за стимулиране на четенето не навсякъде среща съпричастност. Една от къщичките за книги, която бе монтирана на обновена детска площадка в кв. “Девня-1”, буквално е изтръгната от своя постамент, при това само ден след поставянето й. Друга къщичка – пред НЧ “Просвета” в същия квартал, се оказа напълно опразнена, а една от дарените книги е била открита захвърлена на шосето.

За сметка на това граждани, съпричастни с каузата за насърчаване на четенето, оставиха книги от личните си библиотеки в къщичката и по този начин подновиха общественополезната инициатива. Именно този акт дава вяра на младежиите инициатори в здравия смисъл на начинанието им, в успеха на верижната реакция, провокирана от конструктивната енергия на тяхното дело.

“Девня е на път да реши проблема с вандалските набези, защото догодина общината ще инвестира 200 хил. лева за монтиране на външно видеонаблюдение”, коментира кметът на града Свилен Шитов по повод поредната вандалска проява с изтръгнатата къщичка за книги.

Въпреки временните несгоди и разочарования, младежите вярват в добротворчеството и в дълбокия смисъл на своите градивни каузи, чиято цел е да превърнат родния им град в едно по-добро и уютно място за живеене.

Следващата им инициатива, чийто надслов е “Спорт за всеки”, е насочена към насърчаването на спорта и здравословния начин на живот в града. Своеобразният спортен празник, на който добре дошли са и хората с увреждания, ще се проведе идната събота, 15 октомври, от 10 часа в парк “Дунав”, квартал “Девня-1”.

Източник: Варнаутре

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!