Начало » Общност » Каква е съдбата на българските моряци от Варна, обвинени в контрабанда в Гърция? (видео)

Каква е съдбата на българските моряци от Варна, обвинени в контрабанда в Гърция? (видео)

Точно преди 8 години за едни българи животът започва отново. Екипажът на кораба „Ина”, арестуван в Гърция по обвинение в контрабанда на 3000 мастербокса цигари, е освободен. Шестимата български моряци се бореха за свободата си.

Годините минават, но случката завинаги промени живота на шест български семейства.

Николай Туртов е главен механик на кораба „Ина” през лятото на 2011 година. Рейсът върви почти по план до 21 юни – ден, който Николай си спомня много ясно и днес.

„Едната сутрин ме събуждат и ми казват: „Шефе, ела да видиш какво става”. Гледам един голям военен кораб до нас”, разказва Николай Туртов.

Документите на кораба са взети от гръцките власти, а военната машина ги съпровожда до пристанището в Елевсина.

„Капитан, дали на командосите или на кораба, но с пистолет в главата го водех из кораба да му показвам какво е, що е”, разказва Николай Туртов.

След престой в ареста моряците излизат за кратко, за да намерят кой да им плати гаранцията.

„Разбрахме, че трябва да ангажираме институциите като външно министерство.

Всички се изпокриха и отникъде никаква помощ. А тях ги грозеше отново влизане в затвора до делото”, разказва Красимира Туртова. „През това време аз се свързах с г-н Валери Симеонов и му казах, че в Гърция бедстват шестима български моряци при такива и такива условия. Той се свърза с тях”, разказва още Красимира Туртова.

„Помъчи се да ни убеди, че нещата ще се оправят и ще направят всичко възможно да бъдем спасени. Това бяха съвсем други думи”, разказва Николай Туртов.

Гаранцията е платена, а моряците освободени под домашен арест. Те намират квартири, наши сънародници в Гърция им помагат с дрехи. В църквата има дават и храна.

След 6 месеца в бедствено положение в Гърция, на 1 декември 2011 година тръгват за България с кола.

„Караха много бързо. Имаше някакъв страх, че това нещо може да спре, може да ни арестува и да ни върнат обратно. Вече границата я наближавахме, всичко стана като на сън”, разказва Туртов.

В делото срещу моряците всички без помощник-капитана са оневинени.

„Семействата ни понесоха много морални загуби, за материалните няма да говорим. Тогава си преброихме отново приятелите – те останаха много, много малко.

Стресът повлия, поразболяхме се доста, сега все още лекуваме травмите от събитията”, разказва Красимира Туртова.

„Не могат да бъдат забравени тези неща, които се случиха с нас”, смята Николай Туртов.

Освен хора, на които да благодари, Николай Туртов има и хора, на които да прости – това е собственикът на кораба „Ина” Георги Мишков, за когото смята, че е виновен за съдбата им. Така случаят с кораба „Ина” е простен, но не и забравен след 8 години.

Източник: Нова ТВ

 
banner
banner
Петя Митева