Варненци на протест за Топлата вода: Оставете ни пенсионерския SPA център

Варненци се събраха днес на протест пред Общината във Варна с искания да продължат да ползват минералния басейн безплатно, като чистенето и поддръжката ще продължат да си я правят самите те, както до сега. Според техни думи всекидневно група от по 5-10 човека чисти басейна, като дори са си събрали пари за машина, която да чисти, но след това са им спрели тока и вече не могат да я ползват. След тока спряна им е и водата.

От ХЕИ-то пуснаха наредба да спрат  и водата с мотив, че може да станат зарази. Какви зарази от минерална вода? Няма един болен или заразен от мястото, а има стотици излекувани. Лично аз съм пенсионер по болест, а се излекувах от пет болести, за които нямаше оправия. Може да ви го докажа, чрез Джипито ми, която не ми е изписвала нищо в последните пет години. Имах диабет, исхемична болест, високо кръвно налягане, полиневропатия, като дори нямах чувствителност на единия крак. Боцкаха ме с игли и какво ли не и не успяха, а сега дори и листо да падне върху пръста ми ще го усетя. Защо не казват от къде идват истинските зарази? Че цялата канализация и фекалии се излизват в морето? Аз не се притеснявам да се потопя, водя жена си и децата си, а вие вижте Шокъровия канал. В гьола идват много интелигентни хора – професори, академици, адвокати, както и социално слаби хора, които нямат възможност да ходят по балнеолечебни центрове. А те искат да ни го вземат и вероятно ще построят хотел или ще го направят платено“, заяви Величко Йорданов, който в продължение на три години чисти гьола безвъзмездно.

„Минералните източници са изключителна държавна собственост, така че, ако има някакви искания те трябва да са отправени към държавата, а не към общината. Там където е държавна собственост общината няма право да извършва строителни или каквито и да е действия, най-малкото пък да провежда действия свързани с финансиране. От 2014 година по инициатива на господин Портних са предприети действия за промяна на закона за водите, чрез депутатите от варненския многомандатен район на Герб съвместно с Министерството на околната среда и водите. Тя предвижда възможност за предоставяне на минералните източници на общините за управление с цел децентрализация на ползването им и минимизиране на ценита за ползването им. Ако това се случи ще се правят проекти и ще се проведе обществено обсъждане  „, заяви зам.-кметът Пейчо Пейчев.

Източник: Петел

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!