Начало » Интересно » Почти няма тийнейджърски купон във Варна без дрога

Почти няма тийнейджърски купон във Варна без дрога

13-годишен ученик от Варна е най-малкият пациент приет тази година в Клиниката по токсикология към Военна болница след употреба на наркотици. Непълнолетните не си представят вече празнуване на рождени дни и купони без употреба на наркотични вещества и алкохол, каза проф. д-р Снежа Златева, началник на Клиниката по токсикология. Големият проблем е, че родителите не взимат това под внимание, позволяват на децата си да пият алкохол, не ги наглеждат и не наблюдават какво се случва на празненствата им.

Всички мислим, че след като навършат пълнолетие децата ни са достатъчно големи и вече могат сами да вземат решения и да се грижат за себе си. Според медицината, обаче, мозъкът на децата се развива до навършване на 20 – 25 години и едва тогава те могат да поемат отговорност и правилно да преценят действията и последствията от постъпките си, каза още проф. Златева. Затова родителите са тези, които трябва да следят развитието на децата си и след навършване на 18 години.

Най-популярните и често използвани от децата и младежите наркотични вещества в момента са стимулантите – амфетамини и метамфетамини. Взимат ги под формата на шарените хапчета, на прах или на кристали, а понякога си купуват марихуана, която е напоена със синтетична дрога. При изследванията специалистите токсиколози често виждат в пробата от урина данни както за марихуана, така и за стимуланти.

Следите от марихуана остават в организма и могат да бъдат открити и 20 дни след като детето е пушило. При съмнения за употребата й родителите могат да купят тест за наркотици от аптеките. Това са уринни тестове, много лесни за употреба. На опаковката е указано как тестът може да се отчете. Другите наркотици имат по-кратко действие – в порядъка на две до три денонощия. Те могат да бъдат „уловени“ само в лабораторни условия.

Новите видове дроги имат по-различни симптоми от тези, които познаваме, каза още проф. Златева. На първо място изникват психозите. „Никога преди това ние не сме виждали толкова психотични деца и младежи. Психозите, особено при пушенето на марихуана, което е най-честия вариант, се дължат на това, че всички наркотици се възползват от нашите структури в нашия мозък и ги увреждат.“, уточни специалистът.

Заболяването се проявява обикновено след около година пушене на марихуана. При ежедневно пушене, от 1 до 5 цигари марихуана на ден, психотичност се развива до 1 година.

Източник: БНР

 
banner
banner
Петя Митева