Начало » Общност » Над 600 души са преминали през здравни програми за профилактика на очните заболявания и слуха

Над 600 души са преминали през здравни програми за профилактика на очните заболявания и слуха

Над 600 души са преминали през общинските здравни програми за профилактика на очни заболявания и на заболявания на слуха, съобщиха от дирекция „Здравеопазване“ към Община Варна.

Програмата „Скрининг на очните заболявания“ се изпълнява от Специализираната болница по очни болести“. Прегледани са 330 деца от детска градина № 4 „Теменужка“ – филиал 2, и от 2 учебни заведения – СУ „Неофит Бозвели“, ОУ „В. Априлов“. От прегледаните 330 деца, на 260 е препоръчан ежегоден профилактичен преглед, 70 деца са насочени за допълнителна диагностика и лечение. По програмата за възрастни са прегледани 300 граждани над 40 год. възраст, без очна симптоматика. На 70 от тях са открити увреждания на зрителния нерв и на зрителното поле. Извършени са допълнителни високоспециализирани изследвания.

 

По програмата “Превенция на заболяванията на слуха сред деца“ през годината са извършени прегледи на деца в яслените групи на възраст до 3 г. в детските ясли „Щастливо детство“, „Моряче“,  „Зайо Байо“,  „Приказен свят“,  „Чуден свят“,  „Роза“,  „Щурче“ и „Детелина“. Очаква се прегледите да приключат до края на месеца.

 

Община Варна финансира и социална услуга за лица с увреден слух. Тя се изпълнява от Център за социална рехабилитация и интеграция на лица с увреден слух, където има обучени служители, които могат да правят жестомимичен превод и при необходимост подпомагат потребителите.

 
banner
banner
Петя Митева