Начало » Общност » В няколко варненски училища вече ще се изучава португалски език

В няколко варненски училища вече ще се изучава португалски език

Няколко варненски училища ще изучават като свободноизбираем предмет португалски език. На 19-ти и 20-ти ноември посланикът на Португалия в България Н.Пр. Елена Маргарида Резенде де Алмейда Коутиньо гостува във Варна, където подписа договори за сътрудничество с IV ЕГ „Фредерик Жолио-Кюри”, 5ЕГ „Йоан Екзарх”, Морското Училище и Варненския Свободен Университет.

На срещата си с директора на Френската езикова гимназия във Варна – госпожа Веселина Тотева,Н.Пр. Елена Коутиньои г-жа Анаиза Гордино, директор на Културния институт Камойш-София, изразиха радостта си, че португалски език вече ще се изучава като втори чужд език в гимназията. Благодарение на общите усилия на Посолството на Португалия в София, Културния Институт Камойш София, администрацията на гимназията и РИО Варна, за първи път в града тази година във Френската гимназия бяха приети две паралелки с изучаване на португалски език като втори чужд. Португалският език е не само език, който дава достъп до една интересна култура, той става все по-използван в световен мащаб като вече е четвърти най-говорен език в света и предоставя на изучаващите го прекрасна възможност за реализация, сподели на срещата Н.Пр. Елена Коутиньо. Посолството на Португалия и Център Камойш-София дариха материали и учебници за учениците.

Все по-големият интерес към португалския език и култура в града е причината за поредна година във Варна да се организира и Седмица на португалската култура. От 25ти до 30ти ноември гражданите и гостите на града ще имат възможност да посетят и различни културни събития, организирани от Посолството на Португалия и Културния институт Камойш София. Кулминацията ще бъде концертът на португалската фадо певица Кука Розета във ФКЦ на 28ми ноември.

Източник: moreto.net

 
banner
banner
Петя Митева