Начало » Общност » Спасяват 23 дървета от отсичане със специална машина във Варна

Спасяват 23 дървета от отсичане със специална машина във Варна

23 дървета ще бъдат спасени от отсичане заради строителство във варненския квартал „Чайка“ с помощта на специална машина. Това съобщи кметът на район „Приморски“ Петя Проданова.

По думите й машината е собственост на частна фирма, а заповедта за преместването на дърветата е издадена от Община Варна във връзка с изпълнение на строителство в парцел, където се помещаваше бившият МСАТ в „Чайка“.

Трансплантацията се извършва с цел големите дървета в имота да не бъдат отсечени, а преместени и засадени на друго място.

Този тип практика се прилага от около 1 година във Варна, най-често когато дърветата пречат на предстоящ строеж. Тогава вместо да ги отсекат, се прави предписание за тяхното преместване.

За съжаление обаче, спасяването на тези дървета по-скоро е изключение, отколкото практика към момента. Факт е, че стотици други дървета бяха премахнати през последните години във Варна, а зелените площи прогресивно намаляват и биват завеземани от нови и нови строежи.

Съгласно приетия Общ устройстевн план на Варна зелените площи на глава от населението, които трябва да бъдат постигнати са 16 км.м./жител.

Към момента обаче съществуващите обществени зелени площи на територията на Варна са доста по-малко от плануваните. Цифрата към май месец минлата година показва едва 10 кв. м. зелени площи на глава от населението.

Източник: moreto.net

Снимка: Михаил Златев, fb

 
banner
banner
Петя Митева