Начало » Общност » Служителка от фирма за бързи кредити източи картата на клиентка

Служителка от фирма за бързи кредити източи картата на клиентка

Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд служителка от фирма за бързи кредити за теглене на пари от чужда дебитна карта, съобщават от съдебната институция.

Служителката от фирма за бързи кредити Гергана Д. е предадена на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна за престъпление по член 249, ал. 1 от НК, извършено като продължавано деяние. 23-годишната жена изтеглила с шест трансакции близо 700 лева от дебитна карта на кредитополучателка без съгласието й.

На 19 септември 2018 г. потърпевшата Маргарита Т. изтеглила от фирма за бързи кредити сумата от 200 лева. Била финансово затруднена след раздяла с партньора си. Кредитът трябвало да бъде върнат за 2 месеца с лихва от 37, 68 на сто. Изготвено било пълномощно, по силата на което Маргарита предоставила дебитната си карта на служителката в офиса за бързи кредити Гергана Д., като й предоставила единствено правото да тегли парични суми за погасяване на кредита й до окончателното изплащане на сумата от 262 лева с лихвите. По тази карта Маргарита Т. получавала парично обезщетение за майчинство в размер на 140 лева месечно.

Междувременно Маргарита заминала за чужбина, а Гергана Д. започнала да тегли пари от картата й, за да изплаща заема. След като той бил изплатен, ощетената жена изпратила майка си в офиса на фирмата за бързи кредити, за да получи дебитната й карта. Гергана Д. категорично отказала да върне картата с аргумента, че ще я предостави единствено на титулярката.

Така продължила да тегли пари от чуждата карта всеки месец въпреки изплатения кредит. След като се завърнала от чужбина, Маргарита Т. отишла и взела картата си от Гергана. Проверила наличността в картата и установила, че в нея липсват средства. След това направила извлечение в банката, от което станало ясно, че в нейно отсъствие и без разрешение Гергана Д. е теглила парични средства от картата й, които значително надвишавали изтегления кредит и лихвите.

Подсъдимата Гергана Д. е установена като извършител на деянието и посочена категорично от видеотехническата и лицевоидентификационната експертиза по делото. Предстои делото срещу нея да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Щетите от престъплението в размер на 697, 99 лева не са възстановени от подсъдимата Гергана Д. до момента.

 
banner
banner
Петя Митева