Начало » Култура » Дебютът на варненски ученик в документалното кино с първа награда от престижен национален конкурс

Дебютът на варненски ученик в документалното кино с първа награда от престижен национален конкурс

Стелиан Ганчев, ученик от 11 клас в Първа езикова гимназия във Варна и възпитаник на кино школа „Братя Люмиер“ при ЦПЛР – Общински детски комплекс,  бе удостоен с първа награда на Националния исторически конкурс „Надежда за свободата“, научи BudnaVarna.bg.

Стелиан получи грамота и плакет за своя дебют в документалното късометражно кино, който е посветен на живота и делото на даскал Ботьо Петков. Ганчев се среща с личността на Ботьо Петков чрез разказите на  Боян Ботйов, правнук на брата на Христо Ботев – генерал Кирил Ботйов. Благодарение на него и преподавателите си по история и литература в гимназията, авторът на филма дефинира същността на учителя-будител. Освен наградите, връчени в зала „Пленарна“ на Община Варна, Стелиан Ганчев получи и специален подарък от Боян Ботйов, с който той показа своето отношение към сериозната работа на младия кинематографист.

„Даскал Ботьо Петков“ е филм, в който зрителите се запознават  с богат материал от книги, статии, картини, снимки, свързани с делото на даскал Ботьо. Посланието на лентата е съсредоточено в идеята, че будността е присъща на хората, които се стремят към всенародното развитие, хора, които не търсят облаги, а са готови да подадат ръка на всеки, който се стреми към знание.

 
banner
banner
Петя Митева