Цигани в общинския приют на Варна вадят бухалки и ножове срещу полицаи

Циганско меле с ножове и бухалки си спретнали принудително изселените от ромското гето „Максуда“ във Варна, които общината настани в общежитията на СУПЦ „Анастасия д-р Железкова“.

Тъй като приюта за бездомници не побра всички цигански семейства, част от тях бяха настанени в крилото, в което спят и се хранят учениците. Благодарение на съжителството си с тях, децата от учебното заведение общуват с криминално проявени, с пияници и педофили и стават свидетели на всекидневните им цигански изпълнения с побоища и скандали по всяко време на денонощието, казват за ситуацията в която живеят потърпевшите. Работещите в Центъра учители и възпитатели коментирали пред тях, че вече обмислят с колегите си вариант за масово подаване на заявления за напускане, защото от ден на ден условията за работа в обкръжението на такива хора, стават все по-нетърпими. Голяма част от учениците в Центъра са сираци или с ментални и физически увреждания.
„Отговорностите за нашите възпитаници са големи и ако нещо стане с тях, общественото мнение ще се обърне срещу нас, а не срещу тези, които са допуснали подобно смесване на беззащитните ни и болни възпитаници с хора, които не признават правила и закони“, поясняват недоволните от тези условия на работа учители и възпитатели. На същото мнение са и хората в доскоро тихия и спокоен квартал „Победа“, които днес са пропищели от новите си съседи.
Хората настояват с подписки и срещи с представители на общината за изселването на натрапниците. Заради оставения на самотек приют за бездомници, те искат и смяна на ръководството му с по-отговорно управление. Последната им гражданска изява беше след като алармираха, че новозаселените са изхвърлили в задния двор на общежитията боклуците си, превръщайки в сметище спортните площадки. Ученици от Центъра разказаха и за последната циганска вакханалия, която се разиграла в неделя вечерта в двора на СУПЦ.
Едно от момчетата-сираци обясни, че малко преди масовия въргал, пиян циганин от настанените в ученическото крило му налетял на бой, но той не му се вързал, за да не предизвиква безредици. Въпреки това, малко по-късно, пияният се скарал с друг от приюта, който извадил нож, а трети скочил с бухалка в негова защита. Обърканите ученици обясняваха също, че бащата на момиче, което изчезнало наскоро, поискал сметка за детето си от живеещ в приюта сводник. Отчаяният баща го обвинил, че е замесен в аферата с детето му, а оня скочил да го бие. Намесили се и други цигани и се почнала зверска патаклама. Пристигнал екип на охранителната фирма и 5 полицейски патрулки, които едва успели да въдворят ред, като участниците в мелето налитали да бият и униформените. Според свидетелства на очевидците, четирима от мъжете, замесените в шумния скандал, били задържани и откарани в Трето РУП-Варна.
СПОДЕЛИ НОВИНАТА!