Начало » Общност » Месото във Варна поскъпна с 40%

Месото във Варна поскъпна с 40%

Свинското в България рязко поскъпна и това породи много въпроси и спекулации. Каква е истинската причина за високите цени, коментира за „Будна Варна“ Калоян Александров, собственик на заведения за хранене и магазини за месо „Гюрлата“.

Защо имаме рекордни цени на свинското месо?

Причината е, че страната ни беше сполетяна от истинско бедствие – Африканската чума по свинете /АЧС/.Това е вирус, който не крие опасност за хората, но е смъртоносен за животните и е пагубен за икономиката ни. Шест свинекомплекса в страната бяха поразени и загубихме около 120 000 животни (около 30% от свинете в България).Това отвори голяма дупка и се получи огромен дисбаланс между търсенето и предлагането на свинско #месо, вследствие на което логично цената започна да се вдига.

Има ли спекула на цените в момента?


Може би да, но не и у нас. Големите производители в Европа се възползват от ситуацията с повишеното търсене най-вече от Китай – най-големият производител и консуматор на свинско месо в света. Вследствие на АЧС там са унищожени 40% от свинете. Когато Китай купува от Европа, цените просто растат главоломно. За съжаление, в момента имаме недостиг на месо както в #България, така и навън.

По-високата цена означава ли по-високо качество?


На този етап да. Месните продукти, които са по-евтини най-вероятно съдържат в себе си заместители, адитиви, много Е-та и всякакви други недоразумения в месната промишленост.
Ако искате да ядете #качествено свинско месо, по-добре се пригответе да платите повече. От началото на година цената е скочила с около 40% на килограм трупно месо с тенденция да скочи поне с още 10-15%. Свинските #пържоли бяха около 8,00 лв. сега вече са около 11 лв. Всички други месни продукти като #кайма, #наденица, кебапчета, #колбаси също ще повишат цената си. И цени около 9-10 лв. за килограм кайма или наденица ще са обичайна гледка.

Откъде човек трябва да купува свинско, за да е сигурен, че се храни с качествено месо?


Когато купувате месо, е добре, да го взимате от специализирани магазини, които са утвърдени на пазара, които вече познавате и на които имате доверие. Ние в #Гюрлата сме повече от 20 години на пазара и всички наши клиенти сами са се уверили, че както в магазините ни за месо, така и в заведенията ни за хранене, предлагаме месо само най-високо качество, родно производство.
Ние сме честни и открити и държим вие да сте информирани. Ето защо решихме да споделим с вас истинските причини за скока на цените напоследък.
Вярваме също, че от българското по-вкусно няма и ще продължим да произвеждаме за вас традиционни висококачествени месни продукти с познатия вкус.

 
banner
banner
Budnavarna