Начало » Общност » Къщата на Антон Новак става музей за 100-годишнината на Морската градина

Къщата на Антон Новак става музей за 100-годишнината на Морската градина

Домът на създателя на Морската градина във Варна – Антон Новак, който от години се руши и тъне в мизерия е на път да възвърне блясъка, който заслужава. Около зданието има поставени ограждения срещу вандалски прояви. Това съобщи главният архитект на Община Варна Виктор Бузев.

По думите му за момента зданието е само обезопасено, но с леки стъпки, знаковата къща, намираща се в близост до Алпинеума в Морската градина, с излаз на бул. „Приморски“, ще бъде превърната в музей.

„За къщата на Антон Новак са заложени пари от бюджета да направим проект за 2020 г., и евентуално за 2021 ще я направим. Идеята като цяло е през 2026 г., когато се навършват 100 години от Морската ни градина, къщата да се превърне в музея, за който говорим“, коментира Бузев.

За съдбата на построената през 1899 година сграда, чиято собственост е прехвърлена на Община Варна, се заговори още през 2013 година. Тогава наследници на Новак се срещнаха с кмета на града Иван Портних по повод 40-годишнината от създаването на Дружеството за Българо-Чешко и Словашко приятелство във Варна. Кметът се ангажира да съдейства за превръщането на постройката в музей, но до ден днешен идеята все още не е осъществена.

Антон Новак създава общо 37 парка в морската столица. При пристигането си във Варна заварва само Централната градска градина от 6 дка. Заема се с плана на инж. Анри Мартинес за създаване на парк край морето и започва първите дейности по изравняването на бреговата ивица. Разработва подробен план за озеленяването и оформянето на цветните алеи на наречената от него за първи път Приморска градина, както и за изграждане на система за напояване. Дървесна растителност набавя не само от страната, но и от чужди държави. Доставки с кораби се извършват дори от Азия.

Озеленителят създава още градинките зад театъра, около Катедралата и църквите „Св. Николай“ и „Св. Петка“, Ботевата градинка и тази на „Севастопол“, парка във „Вл. Варненчик“ и в „Аспарухово“ и много други. От историята се знае, че Новак е напуснал жилището след уволняването му през 1937 година. Той е бил главен градинар на Варна 42 години. Още на 35-годишна възраст е назначен за управител на Морската градина, която създава сам и която е смятана за най-красивия парк на Балканите по онова време.

източник: Морето.нет

 
banner
banner
Budnavarna