Начало » Общност » Училище „Васил Левски“ е укрепено, работи се и през уикенда (снимки)

Училище „Васил Левски“ е укрепено, работи се и през уикенда (снимки)

Начално училище „Васил Левски“ в Аспарухово е укрепено, топлото време дава фронт за работа и през уикендите.

Георги Вецев – представител на фирма „БГ ленд“ сподели на какъв етап са строително-монтажните работи и укрепването на училището:

„Укрепването на училище „Васил Левски“ с бетонови елементи по предписание на проектантите и конструкторите, е изпълнено на сто процента. Външните фасади вече са завършени с топлоизолации, а северната фасада и с мазилка, както е по проект.

Дограмата на две от фасадите вече е сложена, на другите две в рамките на десет дена също ще бъде сложена предвид настъпващата зима, за да бъде затворено училището отвсякъде. След поставянето на дограмата тя ще бъде обърната и ще се сложи мазилката и на останалите външни стени.

Прави се в момента металната конструкция на покрива и укрепване с метална конструкция по предписание на конструкторите. На втория етаж е изцяло завършена, работи се и на третия етаж. Вътре в сградата се работи по ел. инсталацията, ВиК, правят се където е възможно преградните страни, както е предписано по проекта, измазват се таваните и вървим по линеен график, както сме обещали.

Всичко, което е взето предвид като допълнителни нужди за укрепване на сградата и предписания на конструктори е взето предвид при ремонта, записано е в заповедна книга и възложено от Община Варна. Не се прави компромис в момента с нищо по ремонта на сградата, така че тя да стане годна за експлоатация и то в много добро състояние.

Принципно трябва до февруари 2020 г. да сме изпълнили основната си част от ангажиментите, след това има определен период, може би около месец, в който трябва сградата да изсъхне, да бъде приета и ако всичко е наред, до края на март трябва да приключим. Това е строителство все пак, затова може да възникнат непредвидени обстоятелства, към момента гоним и спазваме поетите си ангажименти“, каза Вецев.

Припомняме, че ремонтните дейности в сградата на НУ „Васил Левски“ в „Аспарухово“ започнаха през август и се извършват от фирма „БГ Ленд“, която първоначално извърши демонтажни работи на компрометираните участъци.

Целта на предприетите дейности е да се осигурят безопасни условия за учениците от НУ „В. Левски“, а причината за забавянето на ремонта бе съдебно дело, заведено от фирмата-изпълнител на строежа на сградата „Стоянстрой“.

„Имаме договор за строителство, сключен с Община Варна от 14.11.2018 г. с първоначален срок на изпълнение 150 дни. Работихме 34 дни, след което настъпиха обстоятелствата по спиране на строителството – заради установени допълнителни дефекти и заведено съдебно дело. Дейностите са възобновени веднага след разрешение от съда – на 30.07.2019 г. обясниха през август от фирмата, която извършва ремонта. От общината са възложени и допълнителни дейности по установените несъответствия с проекта. Строителите заявиха, че срокът за завършване на ремонта на сградата през февруари е разумен.

НУ „Васил Левски“ е било въведено в експлоатация през 2011 г. Строителството е било извършено след  договор за публично-частно партньорство с фирма „Стоянстрой“.  Заради проявени множество проблеми със сградата, установявани с констативни протоколи, Община Варна възложи извършване на конструктивно и техническо обследване на обекта. Изготвената експертиза посочи, че е необходимо тя да бъде цялостно конструктивно укрепена, тъй като е опасна.

източник: Варна24

снимки: Ивайло Маринов

 
banner
banner
Budnavarna