Начало » Общност » Без пари за първия ден от болничните?

Без пари за първия ден от болничните?

Остра реакция на синдикатите предизвика решението първият ден от болничния да не се заплаща от работодателя или държавата, а да е за сметка на служителя. КНСБ и КТ “Подкрепа” ще обявят общи синдикални действия. Президентът на КНСБ Пламен Димитров бе категоричен, че няма да го допуснат. По думите му това е несправедливо и не решава проблема с фалшивите болнични.

“Тези около 60 млн. лева, колкото струва в момента плащането на първия ден от болничните от работодателите, да бъдат взети от джоба на българския работник и служител. Майките с малки деца до 2-3 години обикновено десетина пъти годишно излизат в болнични, защото техните деца боледуват. Това значи половин заплата на тази майка да бъде иззета. Как и по каква причина и защо трябва да бъде дадена на работодателя, вместо да бъде от джоба на работника или на тази майка. Не виждам основание за това. Това няма да реши проблема с фалшивите болнични по никакъв начин”, каза Димитров.

Според него е добре, че минималната пенсия скача на 250 лева от догодина. Бизнесът приветства решението да не плащат първия ден боледуване, а увеличението на най-ниската пенсия не смятат за добра новина.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал изрази задоволство от обявеното решение за първия ден болничен. В момента бизнесът поема първите три дни боледуване. “Откакто действа този режим, разходите за болнични са се повишили три пъти, а броят им два пъти”, посочи той. Според него това е “най-масовата измама и кражба”.

“По наша оценка над 1/3 от болничните са на здрави хора. Ние имаме средно за година от порядъка на 11-12 дни боледуване на наетите в България, а под осем са в ЕС. Тази мярка, макар и недостатъчно решителна, е правилна”, смята Васил Велев. По думите му годишно се произвежда с 2 млрд. по-малко като БВП заради фалшиви болнични листове.

Източник: БНР

 
banner
banner
Петя Митева