Начало » Събития » Честваха 575 години от битката при Варна (снимки)

Честваха 575 години от битката при Варна (снимки)

575 години от битката при Варна, известна още като битката на народите, в която през 1444 г. загива полско-унгарският крал Владислав III Ягело и 10 000 бойци от съюзническата християнска армия, се навършиха вчера.

Честванията започнаха с тържествена церемония с военен ритуал, отслужване на заупокойна молитва в памет на загиналите християнски воини пред парк-музея „Владислав Варненчик“. Венци и цветя пред каменното копие на саркофага на крал Владислав III Ягело и пред паметника на унгарския пълководец Янош Хуняди бяха поднесени от Марияна Николова – вицепремиер на Република България, Петер Старай – зам.-министър на външните работи на Република Унгария, Миклош Шолтес – държавен секретар на Правителството на Република Унгария, Пейчо Пейчев – временно изпълняващ длъжността кмет на Варна, Стоян Пасев – областен управител, кап. I ранг Камен Кукуров – началник на щаба на ВМС на Република България, Н. Пр. Текла Харангозо – посланик на Република Унгария в България, Ярослав Годун – директор на Полски институт в България, дипломати, представители на българската общност в Унгария, неправителствени организации от Румъния, граждани и гости.


Програмата включва още работилница за рисуване, откриване на изложба, посветена на годишнината, международна конференция на тема „Походите на Владислав Варненчик в контекстна на историята на Централна и Източна Европа.

Организатор – Парк-музей на бойната дружба 1444 г. „Владислав Варненчик“.

 
banner
banner
Петя Митева