Начало » Общност » В две варненски села питейната вода е негодна

В две варненски села питейната вода е негодна

Водата за пиене в селата Голица и Булаир (Община Долни чифлик) е негодна за пиене. Това показва мониторингът на РЗИ-Варна за периода 16-31 октомври.

Качеството на водата за питейно-битови цели в с. Голица е изследвана по показатели „колиформи“, ешерихия коли и „ентерококи“, а в с. Булаир – по показател „колиформи“.

Здравната инспекция е издала предписание до ръководителя на ЕТР при „ВиК-Варна“ ООД за

отстраняване на несъответствията по изследваните показатели и за осъществяване на учестен контрол на процеса на дезинфекция на питейната вода.

Специалистите препоръчват водата от централната водоснабдителна система в двете села да не се ползва за пиене и приготвяне на храна, до възстановяване на качеството й. Дотогава ще бъдат осигурени водоноски за битови и хигиенни нужди.

Кметовете на населените места и директорите на детските заведения са информирани да осигурят бутилирана вода в детските градини, училищата, заведенията за приготвяне на храна и др., за осигуряване на достатъчно съдове за резервна вода, за извършване на редовна дезинфекция на съдовете, на диспенсърите за топла/студена вода и на цистерните за съхранение на вода.

Очаква се в началото на предстоящата седмица инспектори от РЗИ-Варна да извършат проверки с пробонабиране в района на режимно водоснабдяване.

 
banner
banner
Петя Митева