Начало » Общност » 39 тела открити в български камион в Англия

39 тела открити в български камион в Англия

39 тела са открити в товарен камион от България в индустриална зона в югоизточното графство Есекс, Англия, съобщава британската полиция, цитирана от Press Association и Би Би Си. 25-годишен мъж от Северна Ирландия е арестуван по подозрение в убийство. Властите обявиха, че са в процес на установяване на самоличността на жертвите, предаде news.bg. Местната полиция поясни, че жертвите са открити в индустриален парк “Уотърглейд” в град Грейс, който е на около 36 километра източно от Лондон. Открити са телата на един тинейджър и 38 възрастни.

Индустриалният комплекс е до кръстовище и се използва като паркинг за камиони, които пътуват на юг до пристанище Дувър и Английския канал, въпреки че не е ясно какъв е бил маршрутът на камиона. Получен е сигнал от Спешна помощ малко преди 01,40 часа местно време тази сутрин, след като бил открит камион с жертви. Андрю Маринър от полицията съобщи, че камионът е от България.

Ние вярваме, че камионът е от България и е влязъл в страната на 19 октомври. Ние работим в тясно сътрудничество с нашите партньори за разследване на случая, обяви Маринър. Той добави, че са арестували шофьора на камиона във връзка с инцидента. Според властите камионът е влязъл в страната от Холихед, град в Северен Уелс, където има пристанище. Разстоянието между Холихед и Грейс е повече от 5 часа с автомобил, над 500 километра. Холихед е уелски пристанищен град, който обслужва Ирландия.

През миналата година британските власти са били предупредени, че трафикантите гледат на ирландската граница като слаба точка на британската граница и мигрантите са транспортирани до Ирландия преди да бъдат прехвърлени във Великобритания. Не е ясно дали този случай е такъв, пише “Дейли мейл”.

Смята се, че камионът е влязъл в Холихед от Дъблин. Сиймъс Лийни, северноирландският мениджър на Асоциацията за товарен транспорт (FTA), коментира, че това е директен маршрут до Холихед от Дъблин. Ако камионът е дошъл от България, влизането във Великобритания през Холихед е необичаен маршрут, смята той.

Според разпространяваната информация камионът може да е пътувал с ферибот от Шербур, Франция, до Рослър, Ирландия, преди да се насочи към Дъблин и оттам с ферибот до Холихед. Вътрешният министър Прити Пател заяви, че е шокирана и натъжена от този трагичен инцидент. “Ужасен съм от този трагичен инцидент”, коментира премиерът Борис Джонсън. Българското посолство в Лондон проверява информацията за инцидента в графство Есекс.

Към момента Министерството на външните работи не разполага с информация относно публикации в британски медии за намерени мъртви 39 души в камион, за който се твърди, че е дошъл от България във Великобритания.

Посолството ни в Лондон е в контакт с местните власти и проверява случая. Установена е връзка с британската полиция, представител на посолството ни е провел среща и в Министерството на външните работи в Лондон. Посланикът ни Марин Райков е разговарял по телефона с британската посланичка в София Ема Хопкинс, като са се договорили да следят заедно случая.

Към момента още не може да бъде потвърдено дали намереният камион е с българска регистрация. Няма данни и за националността на намерените в камиона човешки тела. От британската полиция са предупредили, че идентификацията им ще отнеме дълго време.

През юни 2000 г. бяха открити 58 тела на китайски имигранти в камион в Дувър. На следващата година холандският шофьор на камиона беше осъден за непредумишлено убийство. Преди няколко месеца Унгария осъди на доживотен затвор трима българи за смъртта на 71 мигранти. Телата на мигрантите бяха намерени натъпкани в камион, изоставен на австрийска магистрала през август 2015 г.

 
banner
banner
Budnavarna