МВР-Варна пусна брошура срещу телефонните измами

МВР-Варна стартира кампания срещу ало измамите, като пусна брошура (виж текста й долу), съобщиха от полицията за Moreto.net. Целта е гражданите да бъдат предпазени от измамниците, които стават все по-изобретателни в лъжите си и вече техни жертви стават и млади хора.

Вчера представители на полицията се срещнаха с жители на „Одесос“.

Началникът на Първо Ру на МВР – главен инспектор Атанас Михов каза, че полицейските служители няма да поискат пари по телефона и още по-малко ще поискат някой да ги хвърли през терасата. Беше категорично заявено, че всяко длъжностно лице има своите отличителни белези, служебни знаци и карти, по които може да бъде разпознато, и разговор по телефона не може да бъде причина за предоставяне на средства на непознат.

В тази информационна кампания е включена и още една целева група – учениците на Варна. Със съдействието на Регионалното управление на обрзованието полицейските служители започнаха своите посещения в учебните заведения в областта. Тяхната задача е децата да бъдат запознати със съществуващите рискове, да им се дадат кратки насоки и съвети за действие.

Инициативата на ОДМВР – Варна е подкрепена от всички общини в областта и продължава с реализираноето на подобни срещи във всички райони на града, в останалите общини и малките населени места. Целта е да се обхване възможно най-голяма част от местното население.

Пълен текст на брошурата:

Телефонните измами са особен вид измама, който засяга освен материално и емоционално потърпевшите. Схемите засягат емоционални връзки и целят емоционални реакции. Извършителите използват състоянието на афект, тревогата и залагат на това, че реакцията на ответната страна няма да бъде адекватна. Често хората, които стават жертва на телефонна измама, не успяват да вникнат в случващото им се по телефона заради емоционалната си реакция.

Най-често използваните сценарии за въвеждане в заблуда са:

1) Спешна нужда от операция или лечение заради: преживяно пътно – транспортно произшествие, потърпевш от пожар или токов удар, заболяване или тежък вирус (ебола);

2) Мним куриер, носещ пратка от чужбина, или важни документи, които трябва да се освободят срещу заплащане;

3) Полицейски служители организират операция срещу измамници и потърпевшите биват призовавани да дадат сума пари, за да бъдат заловени извършителите;

4) Представител на Европейската комисия, убеждаващ възрастни хора, че ще получат увеличение на пенсията си в размер равен на сумата пари, с която разполагат вкъщи.

Важни съвети към гражданите – как да прекъснем телефонната измама:

1) При получаване на телефонно обаждане, което гласи, че: близък е пострадал или болен и се нуждае от лечение; имаме да получаваме колет със скъпи вещи от чужбина или друг подобен сценарий, ТЕЛЕФОНЪТ незабавно трябва да бъде затворен и да не се правят опити за набиране веднага, защото е възможно линията да е все още заета от измамниците. Прекъснете връзката, изключвайки телефона от розетката!

2) Не се доверявайте на лица от телефонни позвънявания – не трябва да назовавате имена и лични данни, да не давате адрес или телефонен номер на мобилен телефон, да не споменавате децата или други близки на непознати или дори привидно познати гласове в телефонната слушалка;

3) Първата реакция при попадане в подобна схема – ПОЗВЪНЯВАНЕ на БЛИЗКИТЕ! ПОТЪРСЕТЕ КОНТАКТ с посочените за потърпевши в разигравaния сценарий. Пазенето на тайна (често това е условие) е НАПЪЛНО ПОГРЕШНО и трябва да е сигурен знак, че се касае за ИЗМАМА.

4) По телефона не бихте могли да пострадате – ако затворите слушалката или в директния разговор с измамника изречете, че това е измамна схема.

5) Позвънете на вратата на близък съсед и от неговия телефон се опитайте да позвъните на близък роднина или приятел, който да вземе инициативата в свои ръце.

6) При всички случаи на телефонна измама трябва незабавно да се обърнете към най -близкото РУ на МВР. Това важи особено и за неуспешните опити за измами.

7) Не се доверявайте лесно на хора, представящи се за полицейски служители, куриери или други длъжностни лица, особено по телефона. Всички те имат специфични белези и служебни карти, по които могат да бъдат разпознати и/или проверени.

Нека не омаловажаваме възможността да станем жертва на измамници по телефона.

Периодично да си припомняме за съществуването на тази опасност и да не забравяме , че:

СМЕ В БЕЗОПАСНОСТ при разговорите по телефона!

По-добре е ДА ЗАТВОРИМ и ДА ПРЕКЪСНЕМ разговора, отколкото да слушаме лъжовната информация!

Преди да дададем каквато и да било сума пари трябва ДА СЕ СВЪРЖЕМ задължително с БЛИЗКИТЕ СИ!


Така изглежда брошурата, която МВР разпространява.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!