Начало » Общност » “Карантината” вече е тиха лагуна (снимки)

“Карантината” вече е тиха лагуна (снимки)

В надпревара с лошото време и бурното море работят строителите на новото рибарско пристанище в “Аспарухово”. За да не спира работата и през зимата тук, на брега в местността “Карантината”, първо се изграждат двата мола – хидротехнически съоръжения, които пазят пристанището и лодкостоянките от вълни и наноси, съобщава Радио Варна.

Вече приключва насипването на земна маса в “главата” на източния мол, който затваря порта. Работи се и по тилния кей. Предстои “ядрото” на двата мола да бъде облицовано с L-образни стени, които се произвеждат в заводски условия, обясни за Радио Варна Георги Вецев – представител на фирмата-изпълнител. С тяхна помощ ще бъдат оформени лодкостоянките и пешеходната зона.

Със завършването на тилния кей, върху който ще бъдат монтирани и слиповете за сваляне и вадене на лодките от водата, ще започне и изграждането на сградата. Строителството ще продължи и през зимните месеци тъй като с помощта на защитните съоръжения заливът вече е превърнат в тиха лагуна.

Така рибарското пристанище “Карантината” в район “Аспарухово” ще бъде завърпено в срок –  през ноември следващата година. Строителната площадка беше открита на 17-и май.

Проектът се реализира с близо 8 млн. лева безвъзмездна финансова помощ по Програмата за морско дело и рибарство, 5,6 млн. лева е съфинансирането от Община Варна.  Ще бъде изградена защитена акватория за безопасно акостиране на рибарски лодки. Така, според авторите на проекта, ще се удовлетвори потребността за създаване на съвременни условия за осъществяване на риболовна дейност със сравнително малки плавателни съдове и осигуряване на подходящи места за акостиране и разтоварване на улова при хигиенични условия и продажба.

Очаква се и в следствие на дейността на новото пристанище варненци да увеличат консумацията на рибни продукти.

Проектът дава възможност за създаване на защитена от вълнение, течения и наноси акватория с два сходящи се мола: източен и западен, с противодифракционна шпора. Ще бъде изграден хелинг, осигуряващ пускането на вода на плавателните съдове, както и тяхното изваждане на сушата за съхранение или за извършване на ремонтни дейности. Предвидени са два Г-образни крана за лесно изваждане на улова, както и място за подход на мобилна цистерна за зареждане на лодките с гориво. Основната цел е модернизиране и реконструкция на съществуващо рибарско пристанище, чрез което ще се осигури възможност за регламентирано разтоварване, съхранение, първа продажба и спедиция на уловите от риба.

Изградени ще бъдат плаващи понтони за домуване на лодките на вода. В зоните за швартоване на плавателните съдове са предвидени 16 колонки за електрозахранване и водоснабдяване за нуждите на рибарите. Проектният капацитет на пристанището е общо 116 плавателни съда, в т.ч. 103 лодки, 8 места за кораби с дължина 18-24 м и 5 места за кораби над 24 м.

По двата мола на съоръжението се осигурява пешеходна алея с дължина около 100 метра. Предвидени са две панорамни площадки. Проектираната основна сграда ще бъде със смесено предназначение – обществени, търговски и обслужващи площи. Най-атрактивната част ще бъде покривът на сградата, който ще бъде оформен като амфитеатър, с видимост към морето и града. Кула с вита стълба с височина 18 метра ще осигурява достъп до заведението, до амфитеатъра и площадката.

Проектът не засяга рибарите, които и сега имат помещения в местността “Карантината” и няма да ги ощети. Новото пристанище се изгражда върху 2 терена – държавна собственост, предоставени безсрочно за ползване на Община Варна, която ще е собственик на новия порт. В него не са предвидени места за яхти.

“Крайно време е да спрат внушенията и злонамерените спекулации за това, че рибарското селище в “Карантината” ще бъде премахнато, а хората там ще загубят възможност да упражняват поминъка си”, заяви кандидатът на ПП “ГЕРБ” за кмет на район “Аспарухово” Ивайло Маринов. “Сегашното рибарско селище ще съществува и в това не трябва да има съмнение. То е заложено в Подробния устройствен план на “Аспарухов парк”, който, за съжаление, в момента не може да влезе в сила. Причина за това отлагане е обжалването от страна на инициативен комитет, в който участва и опонентът ми, подкрепен от БСП. На практика политически амбиции спират проекта за реконструкция на селището, което освен дейностите на рибарите ще приюти и етнографски разказ за този традиционен поминък на варненци. На срещата ми с рибарите обсъдихме как ще изглеждат бъдещите постройки в него – непременно от естествени материали: дърво, тухли и керемиди. Това ще е една от трите основни туристически атракции в “Аспарухово” (скоро ще намеря повод да ви разкажа и за останалите). Рибарите не просто ще запазят селището си, но и ще се сдобият и с нови 116 лодкостоянки на буните, които се изграждат на новото Рибарско пристанище в съседство – най-модерното и най-голямото в България. Освен с удобства за рибарите то ще осигурява и условия за контрол и правилно съхранение на улова, за да сме спокойни и ние – купувачите”, обясни той.

Източник: БНР

 
banner
banner
Петя Митева