Начало » Общност » Водното огледало ще краси Шишковата градинка (снимки)

Водното огледало ще краси Шишковата градинка (снимки)

Водното огледало, ще краси Шишковата градинка съвсем скоро. Довършителните работи приключват, а изводите на ВиК за водното огледало са вече готови.

Припомняме, че проектът за Шишковата градинка, спечелил конкурса на Община Варна, е с ръководител арх. Жулиан Начев. Голяма част от предвидените в него дейности са вече изпълнени. Разширена е пешеходната зона, създадена е  кръгова велоалея, поставени са метални капаци на дърветата, за да има по-добра достъпност. Всички пешеходни пътеки са повдигнати и обезопасени. Създадена е голяма тротоарна площ с пейки и изцяло ново обзавеждане.

Освен „Водно огледало“ ще бъде изградена още една чешма ул. „Михаил Колони“ и ул. „27 юли“, а досегашната ще има по-скоро декоративен характер.

Общата стойност на ремонта е  1 386 500 лв.,  осигурени по Оперативна програма „Региони в растеж“ и съфинансиране от община Варна.

Ето и малко повече за атрактивната зона в центъра на Варна:

Площад „Екзарх Йосиф“ е един от малките варненски площади с импозантна архитектура и кръгла форма, познат повече на варненци с името „Шишковата градина“, по името на известния варненски лекар – д-р Данаил Шишков, с чиято активна работа и обществена дейност  площадът е оформен в днешния си вид.

Шишковата градина се намира в централната градска част, събирайки улиците „Михаил Колони“, „Стефан Караджа“, „Преспа“, „Одрин“, „Св. Климент“, „27 юли“ и „Стефан Богориди“. В исторически план, площадът събира и границите на три варненски махали – арменска, гагаузка и гръцка.

Понастоящем площадът има кръгла форма, около него е оформен автомобилен път, а центърът на пространството е облагороден с редкия за Варна дървесен вид рожков. Тук има и чешми с минерална вода. Архитектурата около площада е от 20-те и 50-те г. на миналия век.

Според историческата справка, още в годините на османската власт в средата на ХІХ в. на това място се образува площад, който е бил хаотично застроен в краищата си и не е имал кръгла форма. Това е бил т. нар. „Ченгене пазар“, едно от оживените места в града, където е кипяла търговия. Близостта с пристанището и морето предпоставила и развитието на кръчмарството. Тук отворили врати множество страноприемници с кръчми, където се предлагали най-добрите гагаузки вина от варненския край.

Площадът не е бил покрит с калдаръм и е било прашно място през лятото и кално в дъждовни дни. Сградите около „Ченгене пазар“ били предимно двуетажни дървени постройки с дълбоки каменни изби. По-голямата част са съборени през 20-те г. на миналия век. След Освобождението на България от турска власт през 1878 г. и с приемането на първия общ градоустройствен план през 1897 г. започва и облагородяването на „Ченгене пазар“.

Инж. Павел Каракулаков дава идеята за създаване на кръгов площад, който да регулира движението на файтоните и каруците от околните улици. Идеята е приета от варненската община и до 1912 г. площадът придобива днешните с и очертания. След преодоляването на икономическата криза, която следва Първата световна война, през 20-те г. на ХХ в. започва да се реализира и строителство около площада. Все още правели впечатление непокритите с паваж пътища и незалесените площадни пространства.

През 1926 г. варненският акушер-гинеколог д-р Данаил Шишков закупува голям парцел земя и възлага на инж. Георги Бърнев строителството на най-високата по това време сграда във Варна „Курортен дом Здраве“ – частна клиника с пансион за летовници. Възмутен от състоянието на площада, д-р Шишков закупува дялан камък за тротоарите и гранитни павета. Той ръководи и работата на строителите. Общината ангажира Антон Новак със залесяването на площада с дървета рожков, които варненският архитект Дабко Дабков закупува от Италия.

През 1928 г. площадът е открит. Поради инициативността на д-р Шишков и дарителството на средства, сред варненци този площад започва да се нарича „Д-р Шишковата градина“. През 20-те г. се появяват и множество други постройки, част от които съществуват и са паметници на културата, като блестят с оригинална необарокова и арт деко архитектура. През 50-те г. на миналия век след установяването на комунистическата власт и възприемането на архитектурните стилове от СССР, на площада се появяват жилищно-строителни кооперативни жилища, оформени в духа на т. нар. социалистически класицизъм. Поради наличието на минерална вода под целия град през 1999 г. на площада са издигнати три чешми за свободно ползване от варненци.

При изкопни работи е установена, че под площада минава част от северната крепостна стена на римския Одесос.

 
banner
banner
Budnavarna