Начало » Общност » Таня Василева: Догодина във Варна стартираме нови услуги за хора с увреждания и патронажна грижа

Таня Василева: Догодина във Варна стартираме нови услуги за хора с увреждания и патронажна грижа

Община Варна непрекъснато се стреми да разширява спектъра от социални услуги. Благодарение на европейската солидарност и със средства от местния бюджет през последните години бяха реализирани редица проекти, но още догодина ще заработят и нови. Това коментира Таня Василева, която оглавява общинската дирекция „Социални дейности” и е кандидат от гражданската квота в листата за общински съветници на ГЕРБ.

Само след няколко месеца ще стартира изпълнението на проекта за патронажна грижа за 495 души, който нарежда Варна на първо място в страната по брой потенциални потребители. „С него ще помогнем на възрастни хора над 65 години, които са трудно подвижни и не могат да се обслужват сами, както и на лица с увреждания и техните семейства. Ще им осигурим почасови социално-здравни услуги, комплексни грижи в дома, психологическа подкрепа, така че да се подобри качеството им на живот”, поясни кандидатът за общински съветник от ГЕРБ.

Таня Василева допълни, че през 2020 г. ще отвори врати и нов център за лица с увреждания, включително и множество увреждания. Това е иновативен модел на социална услуга, като целта е да се осигури адекватна грижа не само на хората в нужда. „Желанието ни е да облекчим ежедневието и на техните семейства, които да могат да водят по-спокоен и пълноценен живот”, уточни тя.

До година-две ще бъдат разкрити също два центъра за хора с деменция. Единият ще е в кв. „Владиславово“, а другият, който ще предлага дневна грижа, ще се помещава в някогашния СУПЦ „Д-р А. Железкова“. „С разкриването на центровете по ОП „Региони в растеж“ ще осигурим за хората с деменция грижи, каквито досега липсваха в града ни“, добави кандидатът за общински съветник.

На територията на общината се предоставят 59 социални услуги, като 27 от тях са за деца. Държавно делегирана дейност са 36 услуги, а тези с местно финансиране – 23, което поставя морската столица на челните места в страната.
„Във Варна социалният сектор се развива устойчиво и ярък пример за това е разкриването на нови услуги като кризисния център за деца и център за социална рехабилитация и интеграция за деца с психични разстройства. Открихме също дневен център за възрастни хора с увреждания и център за интеграция на хора, напуснали затворите. През мандат 2015-2019 беше увеличен двойно капацитетът на приюта за временно настаняване на бездомни и социално слаби от 50 на 100 души, а съвсем скоро управляващият орган на ОП „Региони в растеж” одобри за финансиране предложението за ремонт на кризисния център за деца и приюта за временно настаняване на бездомни и социално слаби лица, с което да осигурим по-добра среда”, каза Таня Василева.

Тя допълни, че Община Варна е една малкото в страната, която предоставя еднократни социални помощи. Всяка година от градската хазна се отпускат около 100 000 лв. на нуждаещи се хора за покриване на техни инцидентно възникнали жизнени, образователни и комунално-битови потребности.

Василева изтъкна, че резултатите от работата на екипа на доскорошния кмет и кандидат за нов мандат Иван Портних са видими за всички. „Горди сме, че постиженията на Варна се взимат под внимание при изготвянето на промените в националното законодателство. Наред с това колеги от други населени места непрекъснато търсят нашия опит и експертиза, което е висока оценка за работата ни”, подчерта Василева.

Амбицията е през следващите години да бъде изградена пълна мрежа от социални услуги, с които да се отговори на потребностите на хората в нужда. Във фокуса на общинската политика ще бъде също повишаване качеството на съществуващите социални услуги в съответствие с европейските стандарти и осигуряване на равен достъп до услуги за всички уязвими, живеещи на територията на общината. „Имаме солидна основа, върху която да стъпим. Имаме и волята да надградим постигнатото, за да остане Варна сред лидерите в социалната сфера”, каза в заключение Таня Василева – кандидат от листата на ГЕРБ за общински съветници, която е с номер 43 в бюлетината.

 
banner
banner
Петя Митева