Начало » Общност » Купуват понтони, инструменти и машини за рибарското пристанище „Карантината“ във Варна

Купуват понтони, инструменти и машини за рибарското пристанище „Карантината“ във Варна

Обществена поръчка за закупуване на инструменти и машини, плаващи понтони и гасителни средства за рибарското пристанище „Карантината“ в район „Аспарухово“, обяви Община Варна.

Поръчката е разделена на три обособени позиции с прогнозна стойност до 688 334 лв. с ДДС, осигурени по ОП „Морско дело и рибарство“, изпратена до три варненски фирми.

Първата позиция за „Закупуване на инструменти и машини“, необходими за оборудването на пристанището, е отправена към „Баш майстора“ ЕООД, който ще трябва да достави локална аспирационна система за дървесен отпадък, бормашинна колона, шкафове за инструменти и др.

За втората позиция, която предвижда закупуване на плаващи понтони е избрана „Космос Шипинг“ АД. Тя ще трябва да осигури 31 броя лебедки за захранване на електричество, 16 колонки за ток и вода и 4 плаващи понтони.

Последната позиция е за доставка на гасителни средства, отправена към „Цикония“ ООД.

Предлаганите артикули трябва да са нови, неупотребявани и нерециклирани; да са окомплектовани с всички необходими захранващи, комуникационни и междинни кабели, отговарящи на изискванията на съответните производители и на българските стандарти и да са съвместими с мрежата; всички конфигурации трябва да включват и необходимите аксесоари, материали за монтаж, закрепване и технологично заземяване на оборудването (където е приложимо).

Срокът за настоящия договор с посочените фирми е до 36 календарни месеца от подписването му.

В края на лятото стана ясно, че бъдещото рибарско пристанище ще бъде готово до ноември 2020 г. То ще разполага с борса за прясна риба, пешеходна алея и ресторант.

На първия етаж на основната триетажна сграда ще се разполагат рибарите, където ще могат да обработват, съхраняват и продават уловената прясна риба. На втория етаж ще се намира административната част, а на третия – ресторант със 140 места. Покривът на сградата също ще бъде достъпен за гражданите. До него ще се стига с вита стълба, от където ще се разкрива панорамна гледка към морето и града.

В самата зона се предвижда да бъдат изградени около 20 платени паркоместа, както и още 182 по прилежащата улица на пристанището до центъра на „Аспарухово“.

Проектът за „Модернизация и реконструкция на рибарското пристанище „Карантината“ цели създаване на защитена акватория за безопасно акостиране на рибарски лодки, чрез което ще се удовлетвори потребността за създаване на съвременни условия за осъществяване на риболовна дейност със сравнително малки плавателни съдове, тъй като в момента рибарите не разполагат с подходящи места за акостиране, разтоварване на техния улов при хигиенични условия и продажбата му.

Избраната строителна фирма за неговото изграждане е „Партньори Варна“ с управител Георги Вецев.

Стойността на целия проект по ОП „Морско дело и рибарство“ e на обща стойност 13,5 млн. лв., от които близо 8 млн. лв. безвъзмездна помощ и 5,6 млн. лв. общински средства.

Източник: moreto.net

 
banner
banner
Петя Митева