Начало » Общност » Родител скочи срещу „Ну, погоди“ във варненско училище

Родител скочи срещу „Ну, погоди“ във варненско училище

Възмутен баща на момиченце от Варна разпали оживена дискусия в социалната мрежа, след като изрази възмущението си, че дъщеря му е гледала руско филмче в междучасията, докато е на училище.

Ето какво споделя таткото:

„Варна. 2019-та година, страна в ЕС. От дъщеря ми научавам, че в междучасията се е учело руски език, почти ежедневно. Това без знанието и одобрението на родителите – както изрично се изисква по закон!! Прожектират се филми на руски, госпожата превеждала. Вместо да излизат навън през междучасията, седят и гледат руски филмчета. Уточнявам, не е руското училище, а обикновено българско такова. В България сме, официалния език на преподаване не е ли по закон задължително български?? Руския не отпадна ли още през 90-те години?? И защо е необходимо още от малки да „зарибяват“ децата, и то тайно???“

Случаят е от ОУ „П.Р. Славейков“ във Варна, едно от най-реномираните и обичани училища в града, където на интерактивната дъска малчуганите са гледали напълно доброволно анимационни филмчета, превърнали се в класика като „Ну, погоди“, коментира за медията началникът на инспектората в града Венцеслава Генова. Въпреки добрите намерения на педагозите да ангажират вниманието на малчуганите с нещо полезно, което е в разрез с агресивните игри по коридорите, от РУО – Варна са издали заповед, поне до изборите, интерактивните дъски в школото да не се използват за нищо, което не е свързано с учебното съдържание.

„С оглед на това, да бъде спокойна обстановката в града преди изборите и да не се политизира доброто желание на педагозите да се гледат на интерактивната дъска филмчета на какъвто и да било чужд език в ранна детска възраст, съм разпоредила интерактивната дъска да се използва само и единствено за пряка работа по преподаване на учебното съдържание. Считам, че инициативата на педагозите е добра да се пускат класически анимационни филмчета и песнички, това се прави с цел овладяване нарастващата агресия сред децата и за тяхно добро, с цел изграждане на една по-богата обща култура, но въпреки това, след като се възприема по този начин и за да не се злоупотребява, да се счита като пропаганда и провокация, съм издала тази заповед поне до 27 октомври, да не се  излъчват филмчета и музика на тази дъска“, коментира за медията ни Венцеслава Генова.

източник: Варна24

 
banner
banner
Budnavarna