Начало » Култура » Започва Театрална среща Варна 2019: Фестивал посветен на 60 г. Театър Щурче

Започва Театрална среща Варна 2019: Фестивал посветен на 60 г. Театър Щурче

Възпитаници на братя Райкови и до днес се грижат делото им да не бъде забравено. Със собствени сили и средства те поддържат залата на Театър Щурче, която се намира в град Варна на ул. „Ангел Кънчев“ 20. В нея един от тях преподава, а останалите подпомагат технически творческия процеса. И днес има деца, които са част от Театър Щурче. Не по-малко талантливи от своите предшественици, които в наши дни са в артистичния елит на страната. Щурче е „подарил“ на българския театър имена като Мариус Куркински, Мария Сапунджиева, Лилия Маравиля, на българската музикална сцена Димо Стоянов от П.И.Ф и много други.

В периода от 8 до 13 октомври те отново ще се съберат. Поводът е 60 години Щурче. Годишнината на театъра, който не е просто една варненска школа, а феномен в културния живот на града и страната. По повод на това последователите на братя Райкови организират форум на сценичните изкуства. Наричат го „Театрална среща Варна 2019 г.“. Програмата на фестивала включва спектакли, които до сега не са били в града. Те са напълно нови за, любимата на всички артисти, варненска публика.

На 8 октомври от 19,00 ч. Театрална среща Варна 2019 започва със спектакъла „Абсурдни времена“. Една съвременна любовна история в мерена реч. Спектакълът се базира върху едноименната книга на поетите Маргарита Петкова и Добромир Банев. Поетичният диалог между Него и Нея, в който може да се припознае всеки, е в изпълнение на Нона Йотова и Петър Антонов. Звездните актьори, представят своята камерна версия на най-великото чувство-любовта, за да си припомним защо то винаги превръща съвременните времена в абсурди. Вторият фестивален ден е белязан от два спектакъла на Георги Спасов. В 11 часа децата могат да се насладят на „Клоунът и неговите деца“, а от 19.00 ч. хората в зряла възраст ще гледат „Мечтата на пътуващия актьор“.

„Мечтата на пътуващия актьор“ е един театрален експеримент, на режисьора Съни Сънински и актьора Георги Спасов, с известната приказка на Ханс Кристиян Андерсен „Принцесата върху граховото зърно“. Както казва героят на спектакъла – Пътуващият актьор: „Това е една мечта, описана с думи… и с гуми“. Да най-обикновени велосипедни гуми, които обаче могат да се превръщат в най-необикновени неща: от грахови зърна до пламтящи от любов сърца. С тях, под тях, около тях, над тях Пътуващия актьор вае своята много смешна и малко тъжна приказка – мечта. „Мечтата на пътуващия актьор“ е участвал в много български и международни фестивали в Германия, Австрия, Сърбия, Хърватска, Словения, Великобритания, от които е получил много престижни отзиви и награди.

Повече за тях и всички останали спектакли, част от програмата на „Театрална среща Варна“, която се организира с подкрепата на Фонд „Култура“, Община Варна, може да откриете на фейсбук страницата на проекта @teatralnasreshtavarna.

 
banner
banner
Петя Митева