Параклис и музей на борда на ветрохода “Крузенщерн”

Сред най-ценните награди на ветрохода е Трофеят на приятелството, спечелен на регата „Къти Сарк”

Призът за най-стар кораб на Черноморската „Тол Шипс” регата във Варна получи „Крузенщерн”. Руският гигант празнува тази година 90-ти юбилей и не случайно пред него имаше най-много желаещи да се качат на борда. 114-метровият ветроход, на който стажуват 120 курсанти, е немска конструкция с части от заводите „Круп”. Лебедките, които движат въжетата на реите са оригинални, а на палубата може да бъде видян истински магнитен компас и копие на щурвала на кораба отпреди почти век. Гигантският рул играе ролята на резерва и може да бъде задвижван от четирима матроси или осмина в бурно време.

На борда на „Крузенщерн” има параклис, дарен през 2007 г. от православна фондация и осветен от патриархa на Русия Кирил. Корабът се гордее и с музей, в който са изложени сувенири и трофеи, спечелени от един от най-красивите ветроходи в света. Капитанът Михаил Ерьомченко разказва за тях, като започва с портрета на генерал Крузенщерн – направил околосветско плаване под платна през 1974 г. Оттогава досега на борда стажуват бъдещи навигатори, механици и свързочници от Санкт-Петербургската морска академия.

Сребърна пластика на ветрохода на Христофор Колумб „Санта Мария” напомня за една от най-ярките победи на „Крузенщерн”. През 1992 г. на „Кълъмбъс рейс” – световна ветроходна регата по случай 500 г. от откриването на Новия свят, руският ветроход печели състезанието между платноходите на Америка и Европа. „Крузенщерн” пази спомени от гостуванията си на олимпиадите във Ванкувър и Сочи. В колекцията на музея има и множество любопитни сувенири: риба-балон, индиански и афринаски пластики, препарирана птица додо. Дори един шлем на френски пожарникар, подарен спонтанно за спомен след акция по спасяване в Руан, където матросите от „Крузенщерн” помагат на спасителните отряди самоотвержено, както са го правили винаги.

 

Снимка: Искра Сотирова

Източник: Варнаутре

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!