Начало » Политика » Д-р Лидия Маринова: Добрият опит на Варна в социалната сфера се ползва в национален мащаб

Д-р Лидия Маринова: Добрият опит на Варна в социалната сфера се ползва в национален мащаб

Добрият опит на Варна в социалната сфера се ползва като пример за успешни практики в национален мащаб. Това заяви педиатърът д-р Лидия Маринова, която в качеството си на председател на социалната комисия към Общинския съвет през този мандат взе участие на провелата се в София конференция по проблемите на ранното откриване и диагностициране на заболяванията на децата с увреждания.

„Варна има сериозен опит в сферата на ранната детска интервенция. Нашата община е единствената, която от 2013 г. финансира от бюджета си тази услуга. Практиката на „Карин дом”, Общностния център и проекта „Зеленият двор”, съвместно с Медицински университет – Варна, е добра основа за предстоящото изграждане на система от подобни услуги в цялата страна”,  коментира д-р Маринова по време на форума, организиран от Национална мрежа за децата и УНИЦЕФ.  По думите й ранната интервенция цели, веднага щом бъдат установени съответните дефицити в развитието на детето, с него да започнат работа специалисти, така че то да получи необходимата му рехабилитация още в първите месеци и години. „Паралелно с това се обучават и родителите, за да се включат активно в процеса и то в семейна среда, а не в институции. Практиката на много страни доказва, че в резултат от този подход 70% от навреме диагностицираните и рехабилитирани деца с увреждания, след като навършат 10-15 години се вграждат в обществото наравно с връстниците си, които нямат увреждания”, изтъкна д-р Маринова – член на консултативния съвет по ранна детска интервенция към УНИЦЕФ и представител на НСОРБ и община Варна.

Сред участниците в конференцията бяха зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, Джейн Муита -представител на УНИЦЕФ за България, Ана Мария Серано – председател на Европейската асоциация за ранна детска интервенция, Емили Варгас-Барон – ръководител на института RISE в САЩ, представители на министерствата на образованието и здравеопазването. Във фокуса на дискусията беше постигнатото до момента в България. Представен бе и опитът на Португалия и Австрия в областта на ранната интервенция.
„Община Варна последователно инвестира в развитието на социалните услуги. За положените усилия и своите постижения в социалната сфера е многократно награждавана. Висока е оценката за активната работа с неправителствения сектор, както и за новаторството в областта на услугите за хора с увреждания – деца и възрастни”, изтъкна д-р Лидия Маринова и припомни, че на международен форум през юни община Варна получи награда за социално отговорни политики и цялостен принос за социалното развитие на България.

„В момента община Варна рeализира 59 социални услуги с общинско и държавно финансиране. Специализираните микробуси, които хората с увреждания ползват безплатно, бяха увеличени с още два и вече са осем”, отчете д-р Маринова, която е и кандидат на ГЕРБ за общински съветник. По повод приоритетите в социалната сфера през новия мандат тя уточни, че след подписването на съответните договори общината работи по три нови проекта, финансирани по линия на ОП „Региони в растеж“ и „Развитие на човешките ресурси“. „Предстои изграждането на Център за лица с деменции, Център за подкрепа на лица с увреждания, включително с тежки множествени увреждания, както и Патронаж за възрастни хора и лица с увреждания, който ще обхване близо 500 души”, обясни д-р Лидия Маринова.

 
banner
banner
Петя Митева