Меглена Кунева: Реформаторският блок трябва да се разширява

Реформаторският блок трябва да се разширява, но ще оставим бъдещите коалиционни партньори- партиите и политическите субекти, сами да обявят решението си за присъединяване. Това каза във Варна Меглена Кунева, ден след като бе единодушно преизбрана за председател  на  „Движение България на гражданите“(ДБГ).

Тя разкри намеренията на блока за провеждане на обединителен форум веднага след приключване на президентските избори. От думите на Кунева стана ясно, че на форума ще  бъде взето решение за обединение – създаване на съюз на федеративен или конфедеративен принцип, което е и следващият етап от споразумението между реформаторите.

Блокът трябва да се разширява като структура и като електорален потенциал, а приетата резолюция предвижда и провеждането на този конфедеративен конгрес, на който да бъдат ясно формулирани целите на РБ и да бъде помислено за преминаване към следваща фаза, както и да бъде взето решение за  оперативния орган,  заяви по време на пресконференцията Найден Зеленогорски, зам.-председател на партия „ДБГ“.

По думите на Кунева приетата политическа резолюция освен пътя на РБ утвърждава заявката на ДБГ да продължи да работи по приоритетите си в подкрепа на развитието на обща  политика по сигурността в рамките на европейската общност. Меглена Кунева очерта три ключови задачи – създаването на обща гранична служба,  общо европейско антитерористично бюро, бързо и безусловно разширяване на шенгенско пространство  с участието на България. „Аз съм устойчива и безкомпромисна в мисленето си и смятам, че е огромна грешка, че България не е в Шенген“, каза още тя.

Меглена Кунева застана твърдо и зад позицията си за реформиране на съдебната система и приемането на антикорупционния закон.

Източник: Черно море

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!