Начало » Общност » Подменят цветната феерия във Варна с есенни растения

Подменят цветната феерия във Варна с есенни растения

Цветната феерия във Варна ще смени до дни визията си, след като работници масово подменят растителността в Морската градина, зелените площи, градинки и булеварди във Варна.

Новите пъстроцветни килими от красиви цветя отново ще радват варненци и гостите на града. Красивите фигури са дело на специалисти към ОП „Управление на проекти и озеленяване“, коментира преди време за медията ни Стоян Аргиров, директор на предприятието.

„Стремим се всяка година зацветяването да бъде различно, изненадващо и да радва гражданите. Средствата, заделени за Морската градина за цветя и насаждения са в размер на 175 000 лв.“, сподели Аргиров.

След ремонт за над 2,5 млн.лв. в Морската градина беше възстановяван и розариума.

Над 4 хиляди стръка рози са засадени в обособените площи и карета на розариума, като във всяко каре ще има различен сорт рози, съобщи за медията ни неотдавна ландшафтният архитект към Община Варна Соника Дертлийска, която работи по проекта.

Розите са над 30 сорта и с тях е възстановен автентичният вид на розариума, така, както той фигурира като паметник на градинското и парковото изкуство, като е обогатен само асортимента, обясни експертът.

Проектът включваше още възстановяване на водните огледала, перголите, настилката от варовикови плочи и от червен пясък, възстановяване на пейки и чешми.

Сред „цариците на цветята“ има щамбови рози, увивни рози, хибридни и други видове. Розите са засадени върху тревен килим и след израстването и разцъфването им те ще оформят прекрасни цветни фигури.

От старите рози, които бяха засадени преди години, е останала много малка част. Всяко каре ще бъде обозначено с табелка, на която ще фигурира сорта на розите, производителя и произхода им.

Зоната има изградена поливна система и видеонаблюдение, което трябва да защити красивото кътче от крадци и вандали, допълни Соника Дертлийска.

Ново озеленяване има също около Алпинеума и макета на Черно море.

източник: Варна24

 
banner
banner
Budnavarna