МС ще осигури допълнително финансиране за разкопките Провадия-Солницата

Правителството ще осигури допълнително финансиране за довършването на археологическите проучвания на селищната могила Провадия-Солницата. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който заедно с кандидата за кмет на ГЕРБ за община Провадия Жоро Илчев посетиха “Праисторическия солодобивен център Провадия-Солницата”.

Това е единственото находище на каменна сол в България, като близо до центъра на солното огледало се издига праисторическа селищна могила, а върху нея – тракийска надгробна могила.

Комплексният праисторически обект представлява останките на най-стария солодобивен център в Европа (5500 – 4200 г. пр. Хр.), превърнал се в първия праисторически град на нашия континент (4700-4200 г. пр. Хр.).

Състои се от укрепено с каменни стени селище, производствен солодобивен комплекс, ритуално поле и некрополи. Заема площ от около 200 дка.

“Много съм доволен от археолозите, действаме с всички сили”, обобщи премиерът Борисов, изтъквайки важността на археологическите проучвания, които се извършват на редица места в страната.

Министър-председателят възложи на министъра на културата Боил Банов заедно с министъра на образованието Красимир Вълчев да обмислят възможността за обучението на реставратори, тъй като има недостиг на такива специалисти.

Археологическите проучвания на праисторическия обект заедно с премиера Бойко Борисов посетиха министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на културата Боил Банов.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!