Начало » Общност » Младите спортисти на Варна в кампания срещу наркотиците, алкохола и цигарите

Младите спортисти на Варна в кампания срещу наркотиците, алкохола и цигарите

Учениците занимаващите се с професионален спорт са в уязвима позиция заради многобройните спортни ангажименти и натиск за успешни резултати, докато същевременно трябва да поддържат добро ниво на академични знания и оценки по задължителните предмети в училище. Всеки млад спортист тренира всеки ден неуморно и дава всичко от себе си, за да достигне върха, спечели медали и високи спортни постижения.

За жалост, ситуацията в България относно професионалната спортна кариера е сложна. Голямата част от младите спортисти не знаят как да се справят със стресовите ситуации, физическото и психическо натоварване по време на подготовката за състезания и на самите състезанията. Натискът от връстниците да опитат и употребяват психоактивни вещества, алкохол и тютюнопушене като начин за релаксация и отмора е голям. Много млади хора въпреки спорните си занимания са изкушени от цигарите, наркотиците и алкохола, които привидно ги успокояват и им дават сили. Според данни на ESPAD (Европейският училищен изследователски проект за алкохол и други наркотици) за 2015 г. България остава сред страните, в които най-малко млади хора не са пушили поне веднъж в живота (55%), като това са 60% от момичетата и 51% от момчетата. Страната ни е сред малкото, в които момичетата пушат повече от момчетата. В България процентът на 16-годишните, опитали някакъв алкохол поне веднъж в живота се запазва около 86%.

Проектът „Превенция на емоционално-поведенчески проблеми и употреба на ПАВ при млади спортисти“ осъществен от Сдружение „Наш Свят“ с подкрепата на Дирекция „Превенции“ Варна цели да регулира поведението и емоционалния дисбаланс на бенефициентите по проекта, 40 млади спортисти от Спортно училище „Г. Бенковски“ и други спортни клубове в гр. Варна, които имат нужда от подкрепа, тренинг и конкретни инструменти за справяне със стресови ситуации, емоционални сривове, поведенчески проблемни прояви както в училище, така и в социална среда, противообществени прояви, употреба на ПАВ и други медикаменти и субстанции. Ива Панева, ръководител на проекта и психолог споделя притесненията си относно употребата на субстанции и наркотични вещества от млади спортисти без да са запознати от последствията свързани със здравето им.
За достигане до възможно най-голям брой млади хора и спортисти, проектът организира кампания, която включва и промо филм „Аз мога без…Можеш и ти!“ с млади спортисти, които промотират балансиран, здравословен живот без медикаменти, субстанции и ПАВ.

 
banner
banner
Петя Митева