Димитър Димитров: нека който е безгрешен, пръв да хвърли камъка

ПРОВАТОН: Г-н Димитров, преди месец след статия за Вас в сайта „Провадия днес” ни отказахте интервю. Защо сега се решихте на този разговор и как си обяснявате личните нападки на Ивайло Илиев срещу Вас?

Димитров: Така ли започваме /смее се/? Нека който е безгрешен, пръв да хвърли камъка, нали така? Дали Илиев си прави ефтин PR чрез мен и колко е послушно, послушното момче, няма да коментирам. Сега се съгласих да проведем това интервю, за да чуят моите съграждани и приятели истината за мен, от мен. Всъщност Илиев не го познавам лично и не мога да си обясня неговото лично отношение към мен, приличащо по скоро на BIG BROTHERLY HELP за Филев. Единственото ми обяснение е, че нападките срещу мен са провокирани заради проекта ми ПРОВАТОН, който аз и моя екип създадохме в началото на годината.

ПРОВАТОН: Искате да кажете, че се касае за конкуренция ли?

Димитров: Аз съм бизнесмен и това е единственото логично обяснение, което намирам. Всичко останало би било в сферата на тъмните политически дебри, в които няма особена логика, нали? Не намирам нищо лошо в нашата малка община да има два, три и повече информационни сайта. Да, тогава ще има конкуренция и това е по – добрата перспектива за провадийци да бъдат по – често и навременно информирани, даже ежечасово, към което ние ще се стремим. Това е част от замисъла на демокрацията – възможността за представяне най – пълноценно на различните виждания, свободното разпространяване на различните мнения и получаването на възможно най – голям обем информация от народа.

ПРОВАТОН: В този контекст искате ли да открехнете завесата, така да се каже, и да ни разкажете за делата срещу Вас, върху които Ивайло Илиев надгражда обидите си по Ваш адрес?

Димитров: Мисля, че е време да разясня на моите съграждани реалността и да изляза от ролята на дъвка в нечии челюсти. Незнам какво точно имате предвид, като споменавате обиди срещу мен, но наистина в първата статия, може би за да ме представи в определена светлина, Илиев концентрира определена информация в нея, затова първия път ви отказах интервю. Реалността е, че от 2003г. съм в политиката. От 2007г. започнах да се занимавам по – активно със сериозна политика. Заради резултатите, които постигнахме аз и моите приятели от Младежката организация на БСП, попаднах в черните списъци. През 2010г. пострадах, заради политическа поръчка от страна на хора с власт. Просто трябваше да бъда възспрян, ние бяхме направили най – голямата младежка организация на брой население. За съжаление БСП не застана зад мен, както зад Борислав Гуцанов. Така през 2010г., за нещо което твърдяха, че се е случило през далечната 2001г.,  получих условна присъда с три години изпитателен срок, който към настоящият момент е изтекъл. Според законодателството след присъда се започва дело по закона „Кушлев”. Там пък започна проверка от 1999г., като част от проверката е да ти начислят средностатистически разход на месец за театър, алкохол, цигари и т.н. и даже да си непушач следва да доказваш как „средностатистически” си ги платил тези разходи. Това, което не е казано дотук е, че Съдът отхвърли иска на комисията за отнемане на имущество. След това те обжалваха на втора инстанция, която пък ме осъди. В крайна сметка ВКС не допусна касация, за да се произнесе дали първоинстанционния съд или второинстанционния съд е отсъдил правилно, а не както Илиев заблуждаващо писа в статията си, че „Върховният касационен съд потвърди решенията на Варненския окръжен и Варненския апелативен съд”. Не само не ги потвърди, ами и двете решения са противоположни, просто не допусна касация в моя полза и не разгледа делото.

ПРОВАТОН: Позволете да Ви прекъсна, накратко какво ще кажете за споменатите от „Провадия днес” 840 хил.лв. ?

Димитров: Това е част от поръчката срещу мен. 4 години и половина нямаше никакво развитие по разследването. През Февруари 2015г. аз лично внесох молба да бъде внесено обвинението  в съда, за да разгледа безпристрастен Съд  доказателствата, на които базираха тази зрелищна акция. Аз вярвам в съдебната система в България и пожелах сам да се разгледа това обвинение за тези пари, да приключим с тази поръчка веднъж за винаги.

ПРОВАТОН: Като сме почнали искрено и лично, директно да ни кажете за последната сесия.

Димитров: Аз не искам повече да коментирам поведението на Илиев, но се питам как се почувстваха тези достойни 8 наши общински съветници, които застанаха зад него и каузата му за сваляне на председателя на общинския съвет. Не се ли почувстваха използвани, след като Илиев осигури кворума на БСП и Гичев??? за отхвърляне на тяхното предложение за сваляне? Не се ли запитаха, след като напуснаха залата, как така не се прекъсна сесията и как Илиев се оказа 11- тия съветник в залата и поради какви подбуди осигури минимално изискуемия брой от 11 съветници в залата за гласуване на решението. Оправдания ще има много, но важното е съветниците застанали след него да си дадат сметка, защо не успяха да изложат аргументите си за искането на оставката, а в крайна сметка 8 човека се оказаха извън залата, а Илиев в нея, на всичкото отгоре в ролята на единадесетия съветник. С 10 съветника общинския съвет не може да работи, веднага се прекратява заседанието. После да се запитат колегите му, за поведението му след сесията, питам се може ли да бъде определено с „Ни лук ял, ни лук мирисал”, сякаш е нямало докладна за оставка, сякаш всичко пито е платено. Ако тогава Председателя е бил незаконен, така както Илиев твърди, той продължава да е незаконен и сега. Да видяхте и ред за това? „Реда” беше фокусиран изцяло върху мен, с цел общественото внимание да бъде пренасочено от докладната за оставка на председателя в друга посока. Явно аз съм обществена фигура и присъствието ми в една зала има по – голямо значение за него, като общински съветник, отколкото дали председателя му е законен или не.

ПРОВАТОН: Точно това имах предвид, като Ви споменах за обидите, как ще коментирате, че Илиев на сесията от микрофон посочи като причина за напускане на залата, Вашето присъствие и присъствието на граждани симпатизанти на партия НФСБ?

Димитров: Жалко, че след избирането си някои представители на народа забравят, че представляват интересите на всички граждани, а не на отделни групи, естествено чрез вижданията си. Мисля, че точно тази листа бе подкрепена от най – искащите промяна провадийци, вярващи в отстояването на гражданските идеи и права. Всеки има право да присъства на заседанията на общинския съвет. Това, да дискриминираш хората, като сочиш като причина за отказа ти да си вършиш работата, за която са те избрали, с присъствието им, независимо по какви подбуди са там, звучи много крайно и неподходящо за избраник на гражданска листа. На всички общински съветници ли трябва да създаваме комфорт на работа? Едни не харесват един, други втори и т.н., тогава да си правят заседанията на закрито, което закона естествено забранява.

ПРОВАТОН: Добре, те все отклоняват вниманието от себе си, като акцентират ситуациите върху Вашата личност, като Ви правят популярния Сив кардинал, напр. през 2007г. на изборите в Снежина имаше една интрига за раздаване на брашно. Почнали сте с откровенията, продължете – Вие ли осигурихте брашното?

Димитров: /Смее се/ Разбирам накъде биете! Да, така се получи в годините, че аз бях на прицел, докато пазех гърбове. Брашното БСП си знае кой го предложи и осигури, но не бях аз. Вярно, мен викаха на разпит, мен ме даваха по Нова телевизия ограден в червено, а само трябваше да попитат хората от с.Снежина или с.Комарево, КОЙ е. За съжаление много хора, мъчейки се да запазят постовете си, застават волно или неволно на моето място.

ПРОВАТОН: Кого визирате?

Димитров: За повечето е неизвестно, но истината е, че аз и Анатоли (бел.ред.: Атанасов) избрахме Филчо Филев да е кандидатурата на БСП за избори 2011, но това е една дълга тема, като Ви оставям тема за размисъл, за едно друго интервю.

ПРОВАТОН: Оооо! Прекъснах ви…продължете за запазването на постовете.

Димитров: След като достатъчно пъти бях „ограден в червено” решиха, че съм забравил колко пъти съм бил на прицел вместо тях, че вече съм похабен и не им трябвам и ме изключиха, за което съм им безкрайно благодарен, напуснах с удовлетворение. Нека друг да го „ограждат в червено”, докато се кичат с бели ръкавици. Но честно казано съжалявам и тези хора, тъй като не са наясно въобще.

ПРОВАТОН: То е ясно, че в общината има хора, които с нежелание застават зад една или друга кауза, задача на Филчо Филев, само защото е Кметът и за да не си загубят работното място, но какво предлагате Вие?

Димитров: Началото е сложено с проекта ПРОВАТОН, обективно да отразим всяка една гледна точка на хубавото и лошото в общината. За съжаление обаче, почти нищо хубаво не се случва, особено се отличава като сравнявам с близки  общини и настъпващите в тях визуални промени с изпълнените инфраструктурни инвестиционни проекти. Не може да се говори от управляващите в общината, че се правят проекти и че влизат пари, а нищо да не се вижда. Показателен пример е как два дни показно боядисват в Провадия пешеходни пътеки, а след седмица- две боята се изтрила. Примери за нищоправене, което пък ни струва пари, много в Провадия. Искам тези критики хората спокойно да ги изричат на глас, честните и достойни хора да не се чувстват притиснати от кмета или подопечните му, и да търсят отговорност за поетите от него ангажименти, самите служители да оценят службата си и да имат възможност да излязат от визията на име подписано под документ.

ПРОВАТОН: Е, това прозвуча сякаш имате намерение да се кандидатирате за кмет? Промяна на начин на управление, видими резултати, подобряване на инфраструктура…

Димитров: Защо не…

 

Източник: Проватон

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!