Начало » Култура » ММФ „Варненско лято“ – с наградата на публиката на Европейската фестивална асоциация

ММФ „Варненско лято“ – с наградата на публиката на Европейската фестивална асоциация

Най-старият музикален фестивал в България, организиран от Община Варна – ММФ „Варненско лято“, получи официално две престижни награди – приз за европейско качество на програмата и наградата на публиката. На церемония в Центъра за изящни изкуства Бозар в Брюксел вчера Европейската фестивална организация огласи носителите на наградите на инициативата „Европа за фестивалите, фестивалите за Европа“ (EFFE), подкрепена от Европейската комисия и Европейския парламент. 200 създатели и организатори на фестивали, художници, представители на града и европейски политици се събраха, за да почетат изкуствата и творците, както и ролята, която фестивалите играят, за да им предоставят сцена за изява. Присъстваха представители на 24-те номинирани фестивала – лауреати, селектирани измежду 705 европейски форума.

 

Международното жури, с председател сър Джонатан Милс, бивш директор на Международния фестивал в Единбург, избра 5 от най-актуалните европейски фестивали от общо 705, които бяха признати с етикета на EFFE 2019-2020. Публиката безапелационно избра за свой фаворит ММФ „Варненско лято“. Призът беше получен от артистичния директор на фестивала проф. Марио Хосен. Наградата връчи Тибор Наврачич, еврокомисар по въпросите на образованието, културата, младежта и спорта.

 

Журито отличи пет фестивала с останалите награди на EFFE 2019-2020: Конрад фестивал, Краков – Полша; фестивал Делтебре Данса, Делтебре – Испания; фестивал за традиционна и световна музика Førde – Норвегия; ГоголФест – мултидисциплинарен международен фестивал за съвременно изкуство, който се провежда в различни градове в Украйна, „Добре дошли в The Village“, Leeuwarden – Холандия. Двама изявени фестивални мениджъри бяха отличени с награди за цялостен принос – Фрай Лейсен, основател на фестивала Kunstenfestivaldesarts, и Дитер Кослик, бивш директор на Berlinale.

 

Фейсбук страницата на фестивала се изпълни с поздравления, от нея артистичният директор на форума проф. Марио Хосен развълнувано благодари на публиката: „Много съм горд, че съм част от страхотния екип на Община Варна! Благодаря на нашата невероятна аудитория, на артистите от високо ниво и на EFFE!“.

 

През последните четири години ММФ „Варненско лято“ реализира над 200 събития, които привлякоха в морската столица десетки хиляди почитатели на качествената музика, давайки възможност за разширяване на туристическия сезон в града. „Европа за фестивалите, фестивалите за Европа”( EFFE) е инициатива на Европейската асоциация на фестивалите (EFA), подкрепена от Европейската комисия и Европейския парламент.

 
banner
banner
Петя Митева