Начало » Общност » Центърът на Варна се превръща в царство за релакс, забавления и спорт в деня без автомобили

Центърът на Варна се превръща в царство за релакс, забавления и спорт в деня без автомобили

На 22 септември във Варна ще се проведе „Ден без автомобили“ в центъра на града. Той е част от Европейската седмица на мобилността, която е инициатива на Европейската комисия и се организира от повече от 30 години. От 2002 г. този ден набира огромна популярност, като в него се включват над 54 държави в цял свят, а през миналата година част от него стават 1800 града в света. Това прави денят световен, тъй като той е отбелязван и извън границите на Европа.

Във Варна „Ден без автомобили“ се провежда за пръв път през 2017 г. Организатор, вече три поредни години, е Сдружение „Варна – Европейска младежка столица“, в партньорство с Европейската комисия и Община Варна. Тази година в събитието се включват и представители на държавни структури като: Областна дирекция на МВР, Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, БЧК, РУО – Варна, Дирекция „Образование и младежки дейности“ и др.  Организаторите канят гражданите и гостите на града да се включат в инициативата „Ден без автомобили“, като посетят центъра на града пеш.

Пътното платно на бул. „Сливница“ в участъка от светофара на Община Варна до светофара пред Икономически университет на бул. „Княз Борис“ ще се превърне в пешеходна зона, без автомобили за един ден.  От 10.00 до 19.00 ч. там ще се проведат  демонстрации за  безопасност на пътното движение, уроци по каране на колело, кънки, скейтборд и на всичко останало, което е алтернатива на придвижването с кола. Предвидени са още творчески забавления, музика, танци, занимания за децата, предоставени напълно безплатно от Община Варна, бизнеса и организации от неправителствения сектор. Тук ще намерите Сдружение „Няма невъзможни неща“, работилница по роботика, мини младежкия фестивал „Щък тук-там“. Събитието предлага разнообразна програма и дейности – музика, графити, спортни уроци и демонстрации на открито, предоставяне на интересна за младежите информация, работилници и др.  За любителите на колоезденето ще бъдат затворени бул. „Мария луиза“ и бул. „Осми Приморски полк“ от Катедралата до Младежки дом във връзка с инициативата „С велосипед из Варна!“

„Ден без автомобили“ показва как хората могат да се чувстват, когато се постигне успокояване на моторизирания трафик. Подобни инициативи предоставят добра възможност на общините да експериментират с нови модели на трафика и практики на устойчивия транспорт. Това може да направи пътната мрежа  по-безопасна, като се отделя достатъчно пространство за пешеходците и велосипедистите. Тъй като улиците стават по-безопасни за ходене и колоездене, градовете са с много повече обществено достъпно пространство за всички, включително за малките деца и техните родители, възрастни хора, хора с намалена подвижност и др.

Във връзка с безопасността Европейската комисия въвежда стратегия „Vision zero“, чиято цел е до 2030 г. да няма жертви по пътищата. Препоръчаните в статегията мерки вече са приложени в Дания, вследствие от което произшествията там са намалели с 40 %. Във Варна в резултат на съвместната работа на Сдружение „Варна – Европейска младежка столица“ и Сдружение „Таляна“ се проведе  „City Walk“. Резултат от този проект е първата улица за споделено ползване между пешеходци и автомобили в морския град – ул. „Цар Симеон“. На 15 август т.г. се проведе кампанията „С 30 км./ч  в града“, която популяризира мерки за успокояване на движението в централните райони на Варна, и – по-конкретно – в творческия квартал „Таляна“.

И така, организаторите ви канят: „Елате пеша, с колело или с друг алтернативен транспорт, за да отбележим заедно „Ден без автомобили“ на 22 септември в центъра на Варна!“

 
banner
banner
Budnavarna