Пешеходците без абсолютни права при пресичане на зебра

Пешеходецът има предимство на пътека, само ако я е заел правомерно. Това става ясно от становище на Висшия адвокатски съвет (ВАдС) по тълкувателно дело на Върховния касационен съд (ВКС), което беше образувано по искане на председателя на съда Лозан Панов, главния прокурор Сотир Цацаров и министъра на правосъдието Екатерина Захариева.

Повод те да поискат уеднаквяване на практиката по някои въпроси за престъпленията на пътя стана делото за смъртта на Лора Казанлиева от Варна, която беше прегазена от моторист на пешеходна пътека. В края на март ВКС намали наказанието на Диян Станчев на 2 години затвор. Тогава съдът се произнесе, че пострадалата Лора е “съпричинила” инцидента.

Правото на пешеходеца да пресича на пътека или на което и да е място не е абсолютно. Той би имал предимство само ако е заел пътеката правомерно – да се е съобразил със скоростта, посоката на движение и отстоянието на приближаващите коли и да е сигнализирал водача с ръка за намерението си да пресича, се посочва в становището на ВАдС.

В становището се заключава, че “правото на един участник в движението да премине преди друг през дадено място на пътното платно”, то неговото съдържание, винаги предполага правомерно поведение на всички участници в движението.  Адвокатите посочват, че по правило пешеходците са длъжни да пресичат платното само на пътеки. Но законодателят не е извел правило, че те винаги имат право на предимство пред другите участници в движението, ако преминават по такива.

“Във всички нормални европейски държави законодателят прави възможно да защити пешеходеца, докато в България отваряме вратата за всички джигити. Продължаваме да даваме предимство на автомобила, на джигита. Пешеходецът няма как да преценява с каква скорост се движат автомобилите.”, заяви Нели Петрова – майката Лора, която стана жертва на моторист. Той я блъсна на пешеходна пътека във Варна, а наказанието му беше намалено, защото според ВКС момичето не се е съобразило с идващото превозно средство.

Източник: Варнаутре

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!