Начало » Общност » Течен наркотик в 51 спринцовки открит на варненски адрес

Течен наркотик в 51 спринцовки открит на варненски адрес

5 месеца след първоначалното задържане под стража, днес състав на Апелативен съд – Варна потвърди определение на Варненския окръжен съд, с което е било отказано изменение на мярката за процесуална принуда, взета спрямо Кирил Д., разследван с друго лице за притежанието на наркотични вещества, предназначен за разпространение.

Пресслужбата на Апелативен съд припомня, че обвиняемият е в ареста от 20 април тази година. Два дни по-рано, при акция на органите на реда са били претърсени 11 адреса и автомобили. Иззети били над 350 грама марихуана, над 600 мл течност и над 44 грама кремообразна маса, съдържащи активното вещество тетрахидроканабинол, както и 3,27 грама амфетаминопроизводни.

Част от течния наркотик, открит в дома на Кирил бил поставен в 51 спринцовки. Субстанцията известна като масло от марихуана, била извлечена по непозната до този момент технология. При операцията е била иззета и голяма сума пари. Тогава като обвиняеми били привлечени Руси Д., синът му Стоян Д., Кирил Д., Константин К. и Росен К. В хода на следствените действия и с постановление от 23 август 2019г. наблюдаващият делото прокурор е разделил от досъдебното производство всички материали, свързани с инкриминираната дейност на обвиняемите Кирил Д. и Росен К..

Спрямо тях е започнало ново разследване по описа на ОД на МВР – Варна за притежанието на тетрахидроканабинол и на хашиш. Днес съставът на Апелативен съд – Варна сподели основанията на първоинстанционния съд за наличието на обосновано предположение, свързано с авторството на престъпното деяние. По делото вече е налична физикохимична експертиза, която е установила вида и количеството на иззетото от дома на Кирил вещество – 524.10гр., което представлява тетрахидроканабинол, поставен под контрол от Закона за контрол на наркотичните вещества. И втората съдебна инстанция намира, че опасността обвиняемият да извърши престъпление е реална.

Събрани са доказателства, които свидетелстват за близо 10 годишна противоправна дейност на Кирил Д., свързана с притежанието на забранени от закона вещества, предназначени за наркопазара. С оглед интензитета на престъпната дейност и на високата обществена опасност на деянието, Варненският апелативен съд намира, че към настоящия момент адекватна и законосъобразна спрямо обвиняемия е най-тежката мярка за процесуална принуда. На аргументите на защитата, че срокът на задържане е необосновано голям, а разследването вече е приключило, съдът отговори, че в досъдебна фаза единствено прокурорът е компетентен да преценява какви доказателства да събира и в кой момент да предяви окончателното обвинение.

Определението на Апелативен съд – Варна, с което се потвърждава ареста на Кирил Д., разследван с друго лице за притежанието на наркотични вещества, предназначени за разпространение е окончателно.

 
banner
banner
Петя Митева