Новият етап на пробива на бул. „Левски” започва догодина

Новият етап на пробива на бул. „Левски“ ще започне през следващата година, съобщи кметът на Варна Иван Портних. Първата част ще бъде до бул. „Вл. Варненчик“ , а втората – до бул. „Девня“. През 2017 г. ще бъде изградено продължението между кръстовището на ВиК и бул. „Сливница“ – до бул. „Вл. Варненчик“.

„Пак догодина започваме цялостен ремонт на бул. „Левски“ – от бул. „Осми приморски полк“ до бул. „Ян Палах“. С реализацията на цялостния проект, освен обновяването на тази важна пътна артерия, ще решим и проблема с дъждовните води, които се стичат от „Цветния квартал“ и „Изгрев“ към бул. „Цар Освободител“ до Летния театър, каза кметът.

Друг важен проект, също предвиден през 2017 г., е за цялостен ремонт на бул. „Цар Освободител“ – в участъка от Икономическия университет до Летния театър, както и на бул. „Приморски“. Така ще бъде овладян „водният“ проблем с дъждовните води, които се събират в района на Летния театър и по ул. „Михаил Колони“.

Трайното решение на проблема с дъждовните води в центъра на Варна ще се постигне с още два важни проекта. Първият изисква изграждане на продължение на колектора по ул. „Пирин“ – между бул. „Цар Освободител“ и бул. „Сливница“ и връзката между ул. „Дрин“ до ул. „Тодор Влайков“. Предвид голямата дълбочина на колектора – около 8 – 10 м, полагането трябва да стане по безизкопен начин (тунел). Ориентировъчно проектът ще струва около 30 млн. лв. и чрез него ще се прекъсне пътя на дъждовната вода от зоната към центъра на града, поясни Иван Портних. Във втория проект ще бъде заложено изграждане на разделна канализация в Гръцката махала Там ВиК инфраструктурата е много стара, от смесен тип – дъждовна и битова, което създава сериозни проблеми при проливен дъжд. Стойността на проекта, включително с преасфалтиране на улиците, е около 35 млн. лв.

„Варна е град със стара и проблемна дъждовна канализация, която не е обновявана от десетилетия. Има начин за цялостно решение – с реализация на сериозни инфраструктурни проекти, за които работим. Успоредно с това предприемаме допълнителни мерки за справяне със ситуации при обилни валежи – въвеждаме дежурства за фирмите за почистване на решетките на шахтите при силен дъжд. Тази дейност ще бъде заложена и в бюджета за догодина”, каза още кметът. Той припомни, че в момента активно върви изграждането на отводнителните канали в Аспарухово и ремонтите на Фатрико дере и Елпромското дере. В тях ще бъдат вложени около 15 млн. лв., осигурени от Община Варна и от фонд „Солидарност“.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!