Начало » Политика » Гуцанов и Костадинов – аут от Варна, проф. Клисарова ще е кандидат за кмет на БСП и водач на листата

Гуцанов и Костадинов – аут от Варна, проф. Клисарова ще е кандидат за кмет на БСП и водач на листата

След двучасово обсъждане на ситуацията във Варна пленумът на БСП реши – отхвърля личното решение на водача на Варненската организация на БСП Борислав Гуцанов да бъде издигната кандидатурата на председателя на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов за кандидат-кмет на града.

 

Националното ръководство на партията пуска в състезанието за кмет на черноморската столица проф. Анелия Клисарова, която ще е и водач на листата на левицата в града.

Проф. Анелия Клисарова е настоящ депутат от БСП и бивш образователен министър.

 

До това решение, което предизвика бурни дебати на пленума, се стигна след скандалните манипулации на заседанието на градската организация на БСП във Варна, на което Гуцанов лично наложи Костадинов за кандидат-кмет. Социалисти, присъствали на заседанието преди няколко дни, алармираха, че с манипулации е била наредена и листата за съветници, която Гуцанов решил да оглави. Това бе и причината всички авторитетни имена, получили номинации за кмет в БСП, да се откажат. Стана ясно, че кандидати за съветници са били и преброители при гласуването, което е недопустимо.

 

Националното ръководство категорично не приема позицията на Борислав Гуцанов, че лидер на друга партия може да бъде кандидат-кмет на БСП. Неговата теза е, че Костадинов може да обедини левия и патриотичния вот в града, което категорично не се споделя от червените. Решението срещу Костадинов е подкрепено от 70 от членовете на пленума, 20 са били против, неколцина – въздържали се..

 

По този начин на практика бе потвърдена линията, която Нинова зададе преди месеци със сваляне на политическото доверие от Гуцанов. Тогава гласовете в негова защита се концентрираха най-вече сред вътрешната опозиция и като че ли казусът беше премълчаван до днес.

След поредната издънка на варненското ръководство обаче, Националният съвет се е обединил, че трябва спешна намеса и промяна.

Днешото решение е сериозен пробив на ръководстото на БСП, което се опитва да прекъсне връзката БСП-ГЕРБ по места.

Гуцанов обаче се закани чрез съда да атакува решението на НС.

 

„Няма никаква драма, отговори Кирил Добрев. Гуцанов е явление в БСП, което това ръководство се опита да прекрати, изтъкна той.

Това явление е влязло много сериозно, то е като тумор в БСП, подчерта още заместник-председателят на столетницата. Затова пленумът взел правилно решение. Досега никой червен не си позволявал да обжалва пред съда партийно решение. За целта си имало контролна комисия. С Клисарова и младите кандидати за кметове по райони червените щели да имат по-добър успех

 

Въпреки това вътрешната опозиция не е била доволна и Ангел Найденов инициирал подписка срещу решението на пленума, която е подкрепена от 19 души. Те смятат, че Националният съвет се е намесил в решение на местната организация. Яростен защитник на Гуцанов е бил Георги Пирински, който се изказал 5-6 пъти и накрая вече не му дали думата, срещу което той остро протестирал. В групата на протестиращите са Георги Божинов, Антон Кутев.

 

Преди два дни Епицентър.бг  прогнозира, че кандидатурата на Костадин Костадинов ще скара БСП. Срещу предложението на Гуцанов са скочили много от членовете на местната организация. Против е бил и самият Кирил Добрев, който е присъствал на заседанието.

Мотивите им са крайните позиции на „Възраждане“. Варненци смятат, че

че е унизително партията да няма свой кандидат и да взима от друга партия. Абсурдно е лидер на друга партия да бъде издигнат за кандидат-кмет на БСП“, категорично заявиха от „Позитано“ 20 пред Епицентър.бг.  Такъв ход е неприемлив и наистина унизителен, смятат в националното ръководство на партията.

 

Противници на позицията на ръководството на партията са били очаквано представители на т.нар вътрешна опозиция. Красимир Янков, който от години е във вражда с Гуцанов, сега подрепя предложенито му за Костадинов.

 

„В родния ми град Варна едно ръководно червено корумпе искало да прокара за партиен кандидат за кмет известен в града фашизоид. Днес висшият им съвет свърши добра работа – отхвърли подобна възможност и излъчи достоен кандидат за кмет. Винаги усилията за отстраняване на екстремисти от нормалната политика заслужава подкрепа и одобрение – независимо откъде идват тези усилия“, написа  Огнян Миинчев по повод скандалите сред червените във Варна..

 
banner
banner
Budnavarna