Начало » Общност » Разкази на оцелели от катастрофи влизат в училище (ВИДЕО)

Разкази на оцелели от катастрофи влизат в училище (ВИДЕО)

Черната статистика на пътя предизвика хора от различни поприща да вземат проблема присърце. 260 катастрофи с ранени и загинали са станали само от началото на септември – на петък 13-ти са били 19. На това журналистът Георги Стоянов отговаря с книга и кампания „Останете живи“. Лице на инициативата е шампионката по лека атлетика Радостина Стоянова.

Радостина е любител на високите скорости, но на лекоатлетическата писта. Многократен шампион на България, спринтьорката учи и фармация. Във фотосесия срещу безотговорността на пътя, се съгласила да участва заради лична история. „Когато бях 7-годишна и пътувахме с моето семейство, се случи пътнотранспортно произшествие и имахме пострадал в колата – майка ми. Брат ми беше малък, беше новороден, имахме притеснения и за него. Остана травма за цял живот“, каза състезателката ни по лека атлетика Радостина Стоянова.

Цветомир Георгиев е фотограф, но с медицинско образование. Казва, че хипократовата клетва, която дал – да пази човешкото здраве, го свързала с кампанията „Останете живи“, дори преди да знае за нея. „Загиват хиляди всяка година – наши близки, наши познати. Всеки си мисли, че е застрахован, но както казват старите хора – за секунда невнимание, цял живот страдание“, каза още фотографът.

Журналистът Георги Стоянов е от Плевен. Той отразява всичко – катастрофите и жертвите, които постепенно се превръщат в нещо, което все по-трудно човек може да преглътне. „Брат ми е пожарникар. Много често му се налага на него и негови колеги да режат ламарини, да вадят пострадали. Самият аз отразявам постоянно тези случаи. В един момент си казах, че просто искам да направя нещо по-различно, нещо полезно и нещо, което да е насочено към младите“, заяви Стоянов.

Така, преди няколко месеца Георги събира 14 лични истории. Публикува ги в книга и започва да пътува. Обикаля десетки училища в цялата страна, за да разказва истории и да показва снимки. „Това се надявам да бъдат едни уроци както за младите – да не се превърнат в убийции или пък жертви на войната по пътищата, да бъдат уроци и за възрастните. Има истории на хора, които са загубили свои близки в катастрофи. Има хора, които са участвали в катастрофи, пострадали са, но са оцелели. Има истории на хора, които са допуснали грешка – карали са без книжка, карали са пияни, блъснали са човек“, добави Стоянов.

Източник: Нова Тв

 
banner
banner
Петя Митева