Баби продават масово на улицата сирене и сланина

Сирене, кисело мляко и сланина се продават масово по улиците на Варна от нерегламентирани улични търговци, предаде „Фокус“.

Всяка сутрин, десетки дребни производители на млечни продукти в различни краища на града продават стоката си направо от багажниците на колите си, най-често по малки улички в централната част на Варна или по пазарите в кварталите.
В централната част на града те си имат редовни клиенти, които ги чакат на определени места и купуват козе и овче сирене, домашна ракия и сланина и биволско кисело мляко.
Хранителните продукти се продават в опаковани пликове, а цената се определя на око. Много от дребните производители в района на Варна пласират стоката си единствено по този начин и не плащат данъци, никой не следи и за качеството на храната.
Това нарушава различни закони по отношение на безопасността на храните и плащането на данъци. Търговците са мобилни и много бързо могат да избягат от евентуална проверка на компетентните органи. Потребителите от своя страна твърдят, че могат да разчитат на качеството на домашно произведените сирене и кисело мляко, защото познават производителите, цените са умерени, а и вкуса е по-добър от подобната стоката в магазина.
СПОДЕЛИ НОВИНАТА!