Начало » Интересно » „Фаталният“ пeтък 13-и

„Фаталният“ пeтък 13-и

година, 12 зодиакални знаци, 12 богове на Олимп, 12 племена на Израел, 12 апостоли на Исус. В картите Таро 13-ата е картата на смъртта.
Петък 13-ти, наричан още „черен петък“, от незапомнени времена досега продължава да предизвиква у много хора неясното усещане на първичен страх. Изследователи все още търсят корените на суеверията за „черния петък“.
Съществуват няколко хипотези: На тайната вечеря присъстват общо 13 души — Исус и 12-те апостоли. И до днес у много народи съществува поверието 13 души да не сядат заедно на маса, отбелязва. Предателят Юда идва последен, тринайсети. Други припомнят, че Спасителят е разпънат именно в петък.
Суеверието вероятно има връзка и с лунно-слънчевия календар, който трябва да има по 13 месеца в някои години, докато Григорианският и лунният ислямски календар винаги имат по 12 месеца в годината.
Според други лошата си слава числото 13 дължи на древен скандинавски мит. 12 богове празнували във Валхала, домът на бог Один. Пакостливият бог на злото и огъня Локи нахълтал неканен на празненството като 13-и гост и коварно убил със стрела от имел бога на радостта Балдер. Земята потънала в мрак и траур.
В по-ново време ясно се откроява датата 13 октомври 1307 година, когато по нареждане на френския крал Филип IV и папа Климент V биват арестувани Жак дьо Моле, Великият Магистър на Ордена на тамплиерите, и хиляди рицари от ордена. Подложени на ужасни изтезания, те направили самопризнания по обвиненията в ерес, содомия и всякакви други престъпления. Стотици били изгорени на клада, други били екзекутирани по-късно. От този ден нататък петък, 13-и е смятан за лош и нещастен ден от последователите на тамплиерите.
В древен Рим магьосниците се събирали на групи от 12. Вярвали, че 13-ят в групата е самият дявол.  На 13 април 1970 г. експлозия на кислороден резервоар обърква плановете на совалката Аполо 13 за кацане на Луната. Совалката е изстреляна от ракетна площадка номер 39 (13 х 3). Екипажът, оцелял по чудо, се завръща на Земята. Любителите на цифрите ясно съзират черна прокоба — сумата от цифрите в датата на излитане на ракетата, изписана по начина, възприет в САЩ (4-11-70), е 13. Часът на изстрелване на Аполо 13 е 13:13 американско време.
Доналд Доси, основател на Центъра за управление на стреса и Института по фобиите в Ашвил, Северна Каролина, казва, че страхът от петък, 13-и измъчва между 17 и 21 милиона американци. Симптомите варират от умерена тревога до тотална паника.

Психолози са установили, че хората, които се считат за нещастни, е по-вероятно да вярват в суеверия, свързани с лошия късмет.
Една четвърт от анкетирани свързват числото 13 с лошия късмет. Именно тази група хора е най-вероятно да бъдат разтревожени в дни като петък, 13-и.
Eто и 13 любопитни факта за петък 13-и:
1. Някои хора вярват, че историята на петък 13-и произлиза от Адам и Ева. Според тях, Ева предложила забранения плод на Адам точно в този ден.
2. Хора всякакви, някои дори си организират вещерски сборища и съвсем се вживяват. А когато това се случи, традицията повелява вещиците да бъдат 13.
3. В испаноезичните страни хората се страхуват от четвъртък 13-и.
4. За някои езически религии, числото 13 всъщност е късметлийско. Причината е, че това е и бройката пълнолуния на година.
5. Страхът от числото 13 се нарича трискайдектофобия, а от петък 13-и – параскаведекатриафобия. Ако не можете да го произнесете, значи не ви е страх достатъчно.
6. Според сп. National Geographic, повече от 80% от небостъргачите избягват да имат 13-и етаж, също както и много болници, отбелязва nasamnatam.com. Често в хотелите няма да откриете стая №13, а някои летища пропускат гейт №13.
7. Ако имате желание да се татуирате в САЩ на петък 13-и, трябва да знаете, че сте направили много добър избор. Голяма част от студията предлагат специални отстъпки, като традиционно ако си татуирате числото 13, това ще ви струва $13.
8. Древните римляни също гледали на числото 13 като носещо смърт, разруха и нещастие.
9. Ако суеверни парижани организират вечеря и по стечение на обстоятелствата ще имат 13 госта, е много вероятно да наемат човек, който да  прави крайната бройка 14.
10. Британско изследване показало, че макар и на петък 13-и по улиците да има по-малко коли, всъщност стават повече катастрофи, като предполагаемата причина е алкохола, който шофьорите поемат за да приспят страховете си, свързани с този ден.
11. Най-дългият период който може да измине без да има петък 13-и са 14 месеца – от юли до септември следващата година или, ако следващата година е високосна, от август до октомври.
12. Сп. National Geographic публикува данни, според които в САЩ на всеки петък 13-и се губят между $800 и $900 милиона, заради хора, които отказват да пътуват и да работят по обичайния си начин.
13. Ако искате да се предпазите от лоши поличби на петък 13-и, трябва да направите едно от тези неща: да пипнете дърво, да кръстосате показалеца и средния си пръст, да стоите колкото се може далеч от черни котки, в никакъв случай не поглеждайте пълната луна през парче стъкло и хвърляте колкото се може повече сол зад себе си.
Желаем ви един чудесен и много късметлийски петък 13-и!

Източник: vesti.bg

 
banner
banner
Петя Митева