Начало » Политика » Никой не иска да е кандидат за кмет на БСП във Варна

Никой не иска да е кандидат за кмет на БСП във Варна

Най-голямата опозиционна партия в страната – БСП, е на път да регистрира безпрецедентен резил в третия по големина български град – Варна. Партията, парадираща с над 100-годишната си история, не просто няма кураж да играе с партиен кандидат за кметския стол край морето, но и не може да намери човек с авторитет и име, който да приеме партньорството й. Малко повече от месец преди местния вот авторитетни варненци масово отказват да се участват в кметската надпревара като кандидати, подкрепени от столетницата.

Това стана ясно на продължилата до късно снощи конференция на червените във Варна, удостоена със солидно присъствие от “Позитано” 20, начело с Кирил Добрев.

Троен ректорски отказ са били принудени да преглътнат социалистите край морето в навечерието на кандидат-кметската надпревара. Категорично “НЕ” на БСП са казали ректорът на МУ проф. Красимир Иванов, предшественикът му – проф. Анелия Клисарова /депутат от левицата и в момента и кандидат за кмет на предишните местни избори/, както и бившият ректор на Икономическия университет във Варна проф. Пламен Илиев. И с тримата БСП е преговаряла за номинация и подкрепа в кметската надпревара.

Според редови членове на БСП основна причина за категоричното нежелание на хора с име и авторитет да се обвързват с червената партия е скандалният сблъсък между лидера на БСП Корнелия Нинова и градският шеф на столетницата Борислав Гуцанов. Припомняме, че наскоро Нинова отстрани Гуцанов в нарушение на устава на партията, която ръководи, от поста му.

Безсилието на висшите червени функционери снощи, по време на конференцията, е стигнало до там да поискат подкрепа от членовете да преговарят за лансиране и подкрепа на Костадин Костадинов /лидер на партия “Възраждане” и бивш местен шеф на ВМРО/за кмет на Варна. Според източници на vnews.bg предложението за игра с Костадинов дал градският лидер Гуцанов. Сериозен отпор от залата обаче отрязал възможността за налагане на Костадинов като кандидата, зад който БСП ще се подреди на кметския вот в края на октомври.

Въпреки патовата ситуация, червените решиха да играят на кметските избори във Варна не с партиен кандидат, а с припознат и подкрепен от тях независим.

Кой ще е той ще трябва да реши Националният съвет на столетницата в режим на диалог с ГС на БСП.

Местната структура се произнесе категорично, че листата за общински съветници ще води Борислав Гуцанов. Петата позиция ще е гражданска квота,  а от 8 надолу – през няколко места – за коалиционни партньори. Имената в листата за общински съветници на червените във Варна ще са 41, въпреки че местата в градския парламент са 51, тъй като няма достатъчно желаещи да са кандидати за общински съветници от БСП.

 
banner
banner
Budnavarna