Начало » Общност » Омъжена, две деца, 19 г. на Острова… И накрая отказано гражданство на българка

Омъжена, две деца, 19 г. на Острова… И накрая отказано гражданство на българка

Снимка: Фейсбук

Магдалена Филипова-Ривърс заминава за Великобритания преди 19 години. На Острова тя учи, работи и среща съпруга си, с когото имат две деца. И въпреки трайните корени, които има в страната, Министерството на вътрешните работи отказва да й издаде статут на постоянен гражданин.

Българката отива да учи във Великобритания в колежа Брадфийлд, а след това – в университета в Нюкасъл. Малко след това се запознава с съпруга си Матю, с когото се радват вече на 7-годишния Ноа и Инди, на 18 месеца. Маги, както я наричат приятелите й, също така работи като съветник в област Южен Оксфордшир в кабинета по обществените услуги.

Ала когато Brexit настъпи, Магдалена ще трябва да придобие и британско гражданство. Оказва се обаче, че нужните документи от последните пет години липсват, пишат от Daily Mail, цитирани от dnes.bg. Маги получава само статут на временен гражданин, но той й предоставя по-малко права от тези на британските граждани.

„Не се тревожа. Ядосана съм. Осъзнавам последствията, казва Магдалена. – Мога да поискам правен съвет, но това си има цена. Навярно всичко ще е наред накрая, но става дума за това, което трябва да преминем всички от останалите държави от ЕС.“

Трудността при получаване на гражданство притеснява българката не само заради самата нея, но и заради онези, които тепърва ще идват или вече учат в страната.  „Най-много се тревожа, че има голяма опасност за хората, които са били икономически неактивни или онези, които са учили дълго време. Повечето от нас идват във Великобритания като студенти“, обяснява Магдалена.

Източник: varnautre.bg

 
banner
banner
Петя Митева