Начало » Общност » Всеки втори лекар в България е над 51 години, задава се сериозна криза

Всеки втори лекар в България е над 51 години, задава се сериозна криза

Всеки втори лекар в България е на възраст над 51 години, сочат данните на Българския лекарски съюз. Над 60% от медиците в у нас бързо и сигурно напредват към графата „трета възраст“. Една четвърт от лекарите вече са в пенсионна възраст. Прогнозата на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари е, че само след 5 години 98% от семейните лекари ще са над 50-годишни. Освен криза за млади лекари, вече има и сериозен недостиг за конкретни специалисти. Търсят се над 400 педиатри, незаетите места за семейни лекари са около 450.

Според доц. Станимир Сираков от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ условията на работа за младите специалисти не са добри. По думите му мярката на държавата да плаща 3 години специализация на лекарите не помага. „Това не е достатъчно, защото ако им се даде шанс за по-голяма реализация, тогава те и ще видят причина да останат тук“, каза още доц. Сираков.

Мярката бе въведена през месец юли. Лекар специализант, на който държавата е плащала специализацията, ще трябва три години след завършването на обучението си да остане да работи в България, и то в конкретни болници, посочени от здравното министерство, в които има недостиг на съответните специалисти.

Източник: БНР

 
banner
banner
Петя Митева