Начало » Интересно » 400 млн. телефонни номера незащитени във Facebook

400 млн. телефонни номера незащитени във Facebook

Телефонни номера, свързани с повече от 400 милиона акаунта във Facebook, са останали незащитени онлайн в последния пропуск в поверителността за гиганта на социалните медии.

Изложеният на публично достояние сървър съхранява 419 милиона данни на потребители в няколко бази данни – 133 милиона акаунта в САЩ, повече от 50 милиона във Виетнам и 18 милиона във Великобритания, според технологичния новинарски сайт TechCruch. Базите данни са съдържали идентификатори на потребители на социалната мрежа уникални цифри, прикрепени към всеки акаунт. В акаунтите е имало телефонни номера на профилите, както и полът, посочен от някои акаунти и тяхното географско местоположение, съобщи технологичен уебсайт.

Сървърът е останал без парола, което означава, че всеки е могъл да получи достъп до базите данни, и е останал така до късно сряда, когато TechCrunch се свързва с хоста на сайта.

От компанията потвърдиха части от доклада, но омаловажи степента на изтичането, като заяви, че досега потвърдените акаунти са около половината от отчетените 419 милиона. Той добави, че много от акаунтите са дубликати и данните са стари.„Наборът от данни бе изтеглен и нямаме доказателства, че профилите във Фейсбук са били компрометирани“, заяви говорител на корпорацията пред АФП.

След скандала с „Кеймбридж Аналитика“ през 2018 г., когато изтекоха личните данни на милиони потребители, компанията деактивира функцията, която позволява на потребителите търсенето в платформата по телефонни номера.

Публикуването на телефонен номер на потребителя го прави уязвими за спам обаждания, смяна на SIM – както наскоро се случи с изпълнителния директор на Twitter Джак Дорси – от хакери, които могат да анулират паролите на компрометираните акаунти.

 
banner
banner
Budnavarna