Начало » Общност » Как семейство беше глобено, защото не откри начин да си купи винетка? (видео)

Как семейство беше глобено, защото не откри начин да си купи винетка? (видео)

Семейството на Елица Маврова, което от дълги години живее в Чехия, попадна в изключително неприятна ситуация, след като бе глобено, малко след като се прибра в България. Причината – не  намерили начин да си закупят винетка.

„Влязохме през ГКПП „Калотина” и се опитахме да си купим винетка, защото знаем, че в България пътуването е с такива. Предните години сме си купували винетки на бензиностанци при ГКПП-то и мислихме и този път да направим същото. Като влязохме в самия пункт, се оказахме в много сложна ситуация поради големия поток от коли в обратна посока. Там има една малка будка за винетки, но беше затворена. Следващата възможност беше бензиностанцията. Влязохме там и те ни казаха: „Не продаваме винетки. Не знаем къде се продават”. На самата бензиностанция имаше патрул на „Гранична полиция” и попитах един от полицаите откъде да си купим винетка. Той ни каза, че на 13 километра има друга бензиностанция и от там може да си купим”, обясни в предаването „Здравей, България” Маврова.

Малко след като минали границата, ги спрели служители на „БГ тол“. Обяснили им ситуацията, но те решили да ги глобят със 70 лева и задържали документите им, докато не я платят. Младата жена заяви, че ще си търси правата: „Успяхме да подадем жалба в „БГ тол“ и АПИ. Ще търсим и адвокатска помощ и помощ от чешкото посолство, защото сме чешки граждани“, обясни тя.

„Този случай със сигурност ще бъде проверен. На ГКПП „Калотина” има 4 пункта, от които се закупуват винетки и 6 места за самообслужване“, заяви пък проф. Олег Асенов, член на УС на АПИ.

Той е категоричен, че пунктовете са работили на 29 август и са продадени хиляди винетки.

„Държавата е предвидила и закупуване на електронна винетка. Докато са стояли в колата, са могли да си закупят такава през мобилния телефон”, коментира проф. Олег Асенов.

„Когато се плаща на място с карта, служителите на „БГ тол“ нямат право да задържат документите на глобените хора. Ако се плаща в брой на място, тогава имат такова право. За плащане на глоба по банков път трябва да се издаде акт за установено нарушение”, заключи той.

Източник: Нова ТВ

 
banner
banner
Петя Митева