Ветроходите от Тол Шипс потеглиха към Варна

“Роял Хелена” направи добър старт от Сочи

Стартира третият етап от ветроходната регата SCF Black Sea Tall Ships. Ветроходите потеглиха от Сочи в 16 ч. местно време вчера. Вятърът бе слаб и променлив, което направи стартът доста предизвикателен и вълнуващ.

Това ветрово време затруднява доста капитаните, както и рейс организаторите по отношение на определянето на стартовата линия. Въпреки всичко, флотилията потегли. Стартовата линия бе видима от брега, което докара доста зрители, дошли да изпратят ветроходите към Варна.

Първи през стартовата линия премина българският ветроход „Роял Хелена”, следван от руските „Крузенщерн” и „Мир”. За смесения клас първа потегли „Акела” /Рус/. Вятърът бе от югоизток, след това се промени от север и отново се върна от югоизток за около два часа. Корабите от клас „А” се позиционираха за добър старт, преди вятърът да отслабне, около 30 минути преди определеното стартово време. Всички ветроходи от този клас буквално стартираха рамо до рамо, което направи гледката величествена. Силното слънце в платната и огромните облаци направиха картината прекрасна за фотографи и оператори.

“Роял Хелена” направи добър старт, но много близо до нея бе огромният “Мир”, който с мащабната си ветрова площ буквално “открадна” вятъра на българския ветроход, което доведе до труден маньовър. След това в същата група „Надежда” буквално “затвори” “Роял Хелена” и „Погория”. Това накара капитаните на двата кораба да включат двигателите за няколко минути за да осигурят безаварийна маневра на старта. Това бе извършено с одобрението на органзаторите. Според правилата подобно нещо е позволено с цел безопасност.

Race Committee подробно ще разгледа тази ситуация и ще реши дали ще добави някакво наказателно време към постигнатото от двата ветрохода или ще реши, че това е нечестно предимство.

Пол Бишоп, директор на регатата: “Това беше бавен старт, но ние се надяваме на едно силно състезане до Варна. Надяваме се на добър вятър и добри ветроходни условия”.

Стартов ред на корабите от клас “А”

 1. Royal Helena(Bulgaria), много близко до Khersones (Russia), които не участват в състезанието
 2.  Kruzenshtern(Russia)
 3. Mir(Russia)
 4. Pogoria(Poland)
 5. Kaliakra(Bulgaria)
 6. Nadezhda(RussiаСтартов ред в класовете B/C:
  Akela(Russia), следвана от Arial (Russia), които не не участват в състезанието.
  Adornate(Romania)
  Atyla(Vanuatu)Парад на ветрилата

По-рано вчера/25.09/ се състоя парада на ветрилата на участниците в регатата „Тол Шипс”в Сочи. Това е традиционен начин да се каже „Благодарим ви за гостоприемството” от участващите ветроходи и екипажи. Гледкта от северната част на пристанището в руския град бе невероятна. Ветроходите напуснаха пристанището и се събраха на едно място, в рамкте на около 4 морски мили, паралелно на река Матсеста. Ветроходът „Атила” след това поведе флотилията на север, към корабът с VIP гостите, който бе накрая на парада.

Източник: Варнаутре

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!