Начало » Общност » Край Варна откриха грънчарска работилница от каменно-медната епоха

Край Варна откриха грънчарска работилница от каменно-медната епоха

При разкопките в селището от каменно-медната епоха в местността „Корията“ край Суворово археолозите са разкрили грънчарска работилница, съобщи ръководителят на проучванията гл.ас. д-р Владимир Славчев от Археологическия музей във Варна.

Той припомни, че селището е датирано около 4700 пр. Хр. Освен обгорялото жилище, което се отнася към средната каменно медна епоха, археолозите са установили землянка от ранното Средновековие. Оказа се, че сградата, която проучваме е много масивна, много горяла, с много добре запазени разрушени стени, които са затрупали самите помещения, обясни специалистът. В резултат на това се е образувал културен пласт над 70 см и в продължение на 6 г. археолозите разчистват падналите парчета вътре във вътрешността на самите помещения.

След като започнаха да се очертават границите на сградата и вътрешното разпределение на самите помещения, нашата версия е, че това не е обикновена жилищна сграда, а е грънчарска работилница, разказа за БТА Славчев. Той обясни, че причините за това предположения са няколко. Първата е площта на сградата, която е около 40-50 кв.м, но е разделена на три помещения и във всяко от тях има допълнително най-различни съоръжения, които пречат да бъдат използвани за всекидневни нужди и спане, тъй като пространството е много силно ограничено.

В северното помещения има издигнати два подиума, единият е ограден със стена с релефна мазилка, има много голяма за това време пещ – с диаметър около 1,40 метра, разказа археологът. В югоизточното помещение е издигната една площадка-подиум, която заема половината от него и е с размери около 1,20 на 1,5 метра, а в югозападното помещение се оказа, че подовата настилка е калдаръмена и направена от камъни, няма глинена замазка.

Но за сметка на това в това помещение ние извадихме много голямо количество горели вторично изпечени съдове и смятаме, че това е било помещението за склад на готовата продукция, обясни специалистът. В югоизточното помещение пък са открити много инструменти и сечива, които са използвани за направа на керамика – шпатули, костни сечива, с които се е нанасяла орнаментацията върху съдовете, каменни гладилки, с които е излъскване тяхната повърхност. В северното помещение открихме и тази година напълно разчистихме глинено корито, с височина на бордюра около 25 см, около което се откриват горели топки глина, които най-вероятно са подготвяне за формиране на готова продукция – суровина, смята Славчев и допълни, че по тази причина смята, че тази сграда има производствена функция. Освен че има много съоръжения, самото пространство вътре в нея е разпределено на различни височини.

Археологът припомни, че преди ръководеното от него проучване, което е започнало през 2011 г., в селището е имало три археологически кампании, при които са очертани хронологическите рамки на селището и горе-долу неговия териториален обхват – около 1,4-1,5 хектара. Нашата цел от самото начало е лека-полека да започнем да проучваме западната част на това селище, беше направена геомагнетика и по нея се очертаха петната от обгорели жилища, обобщи той.

Източник: БТА

 
banner
banner
Петя Митева